MEMÒRIA HISTÒRICA

El Suprem avala l'exhumació de Franco

La Sala Tercera acorda per unanimitat que es procedeixi a reinhumar-lo al cementiri de Mingorrubio

En només una hora els magistrats han rebutjat el recurs de la família en la seva totalitat

jcarbo44737989 valle caidos190207144928

jcarbo44737989 valle caidos190207144928 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Només una hora ha necessitat la Secció Quarta de la Sala Tercera del Tribunal Supremper donar el vistiplau definitiu a l’exhumació de Francisco Franco. Els sis magistrats convocats han acordat per unanimitat rebutjar en la seva totalitat el recurs presentat pels nets del dictador contra la decisió del Govern de Pedro Sánchez de modificar la Llei de Memòria Històrica per poder treure les restes del dictador del Valle de los Caídos, tal com havia avançat aquest diari. [Segueix les últimes notícies sobre l’exhumació de Franco en directe.]

Els jutges Jorge Rodríguez Zapata (president d’aquesta secció), Segundo Menéndez, Pilar Teso, Celsa Pico, José Luis Requero i Pablo Lucas, que serà ponent de la decisió que es dictarà, han entès que preval l’interès general al·legat per l’Executiu enfront del dret de la família a decidir on han de ser enterrades les restes del seu antecessor.

Això significa que ja no podrà ser traslladat a la cripta de la catedral de l’Almudena, com pretenia la família, al panteó adquirit el 1987 per la filla del dictador, Carmen Franco. Aquesta possibilitat hauria sigut més conflictiva fins i tot que el fet que es quedés a la basílica de Cuelgamuros, ja que la catedral es troba en ple centre de Madrid i al costat de la plaça d’Oriente, lloc emblemàtic per al franquisme, perquè des dels balcons del Palau Reial pronunciava els seus discursos el general colpista durant els 40 anys que va durar la dictadura.

Fins a la definitiva

Per això el Govern de Sánchez es va veure obligat a dictar un segon decret per donar una data límit a l’exhumació, el 10 de juny, i acordar que fos traslladat al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on reposa la seva dona, Carmen Polo. El Suprem va paralitzar cautelarment aquesta mesura a l’entendre que era convenient esperar la seva decisió definitiva, que és la que s’ha produït aquest dimarts, al tractar-se de qui va ser cap d’estat durant dècades.

El ponent de la resolució va portar a la deliberació una proposta de sentència i va ser acceptada per tots els seus companys, tot i que el text definitiu no es coneixerà en la seva totalitat fins d’aquí uns dies, per acabar de polir la redacció. 

Notícies relacionades

La sentència que rebutja en la seva totalitat el recurs de la família servirà de pauta per resoldre els recursos presentats contra l’exhumació per la Fundació Francisco Franco, la Comunitat Benedictina de la Basílica de Cuelgamuros i l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos. 

La deliberació ha durat tan poc que els magistrats no han pogut sentir el mig centenar de persones que s’han concentrat a la plaça de la Villa de París per cridar contra el Tribunal Suprem, els jutges del qual consideren hereu del Tribunal d’Ordre Públic franquista. Per la seva banda, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha anunciat que denunciarà l’Estat si Franco és reinhumat en sòl públic, com és el cas de Mingorrubio, al ser propietat de Patrimoni Nacional.