EN EL 43è ANIVERSARI DE LA MORT DE FRANCO

Barnasants 'dinamita' el Valle de los Caídos en un vídeo

El festival de cançó d'autor publica un espot en què recrea la demolició de la basílica al crit de "¡va per la nostra gent!"

amb-aquest-vdeo-denunciem-laauge-i-el-creixement-de-laextrema-dreta-i-el-feixisme-arreu-i-fem-una-crida-a-exhumar-el-franquisme-de-les-institucions- / periodico

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Davant del debat sobre les restes de Franco,el festival Barnasants té un pla: fer volar pels aires el Valle de los Caídos, acció que recrea en unvídeoque va posar en circulació ahir, dia del 43è aniversari de la mort del dictador. En la cinta es pot veure el director de la mostra de cantautors,Pere Camps, activant el detonador que dinamita la basílicai esclata en flames mentre sona ‘L’himne a l’alegria’.

Un vídeo d’un minut i 34 segons que resumeix els sentiments de Barnasants (la idea és de l’equip del festival, realitzada per la productora La Perrera) entorn d’aquest monument funerari aixecat entre el 1940 i el 1958. “Sí, hauria de ser demolit i, al seu lloc, construir un monòlit en què figuressin els noms de tots els milicians antifeixistes caiguts en defensa de les llibertats”, remarca Pere Camps a aquest diari. Respecte a les restes de Franco, Camps advoca per deixar-les en mans dels seus descendents en un àmbit privat. “No poden continuar sent un element d’apologia del terrorisme franquista”, assenyala emfatitzant cada paraula.

Evocant Gary Cooper

La peça audiovisual està esquitxada per picades d’ullet simbòliques: Camps apareix amb una vestimenta queevoca el Gary Cooper de ‘Por quién doblan las campanas’, la pel·lícula del 1943, basada en la novel·la de Hemingway i ambientada en la guerra civil (i en què Cooper fa volar un pont), i el tipus de lletra utilitzat en la retolació s’inspira en el dels cartells del film. Les dues noies que col·laboren en l’operació, Vicky Longa i Àurea Castosa, parlen en gallec “com a homenatge als galleguistes i per recordar que, més enllà de la figura de Franco, hi ha una altra Galícia”.

Notícies relacionades

Amb aquest vídeo, Barnasants escalfa l’ambient per a la seva24a edició, que transcorrerà del 25 de gener al 14 d’abril, “en el 80è aniversari del triomf del feixisme, amb tot el que va representar: assassinats, tortures, exili i repressió”, afegeix Pere Camps. Però, tot i que el muntatge sigui “un homenatge a les Brigades Internacionals”,el seu missatge de fons no té tant a veure amb la història com amb el present i apunta a l’“enquistament de les institucions de l’Estat i d’unes forces de seguretat que conserven valors franquistes”, i al panorama internacional, amb l’“augment de l’extrema dreta, molt propera al feixisme, en països com Itàlia, Hongria o el Brasil”.

Quan Pere Camps i Campos activa la dinamita en el vídeo, pensa també en elsseus avis, l’aragonès Basilio Campos Zaera, militant del Front Popular, “condemnat a sis anys i un dia per auxili a la rebel·lió, que va morir a casa després d’haver emmalaltit a presons i camps franquistes”, i la seva àvia, Rosa Cudony i Ribes, “que va morir a l’exili, a Bordeus”. A ells es dirigeixel crit que precedeix la voladura: “¡Va per la nostra gent!”.