LA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Suprem avalarà aquest dimarts l'exhumació de Franco

La clau de la deliberació és determinar el nou emplaçament de les restes del dictador

La Sala ha de decidir si preval el dret de la família o l'interès general al·legat pel Govern de Sánchez

undefined44738007 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro190811120629

undefined44738007 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro190811120629 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els sis magistrats que formen la Secció Quarta de la Sala Contenciosa del Tribunal Suprem es reuniran aquest dimarts per tenir l’última paraula sobre la promesa estrella del Govern de Pedro Sánchez: l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos. La seva decisió posarà fi a un serial present durant tota l’anterior legislatura, després que el president socialista anunciés la mesura tot just arribar a la Moncloa i, quan ja se sabia que hi hauria eleccions a l’abril, donés a conèixer la data límit del 10 de juny per traslladar les restes. Aquell termini va quedar paralitzat per l’alt tribunal fins a adoptar la seva resolució definitiva

La Sala, presidida pel magistrat Jorge Rodríguez Zapata, no sembla que hagi de tenir problemes a l’hora de donar llum verda a l’exhumació de les restes, segons han assenyalat fonts jurídiques a EL PERIÓDICO. D’aquesta forma es donarà compliment a la llei de Memòria Històrica, que preveu que al panteó de Cuelgamuros només hi hagi víctimes de la Guerra Civil. A més, d’exhumacions se’n realitzen moltes, tot i que els motius per fer-les siguin diferents i en cap cas el seu protagonista sigui un dictador que va governar Espanya 40 anys. Per això hi ha antecedents i jurisprudència a la qual acudir.

Més complicat és determinar què preval: el dret de la família a decidir on vol que sigui enterrat el seu antecessor o l’interès general al·legat per l’Executiu per evitar que del Valle de los Caídos passi a la cripta de la catedral de La Almudena, en ple centre de Madrid, opció amb què van amenaçar els descendents en un intent de frustrar el trasllat. El debat jurídic de la deliberació se centrarà especialment en aquest punt, en el qual han mostrat més discrepàncies els magistrats que componen la secció: Rodríguez Zapata, Segon Menéndez, Celsa Pico, Pilar Teso, José Luis Requero i Pablo Lucas, que serà el ponent de la sentència que es dictarà.

El més complet

A més de per la família, els acords dels consells de ministres que van acordar l’exhumació de Franco i després van precisar que com a molt tard es faria el 10 de juny i que seria enterrat al cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo, on descansa la seva dona, Carmen Polo, van ser recorreguts per la comunitat benedictina de la basílica de Cuelgamuros, la Fundació Francisco Franco i l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos.

Però la Sala Tercera només resoldrà aquest dimarts la impugnació dels nets del general colpista, per ser el més complex ja que, òbviament, és l’única que planteja el dret dels descendents a decidir el destí de les restes. El criteri que se segueixi amb ella marcarà el que rebran els altres recursos, centrats únicament que no es desenterri el dictador.

Notícies relacionades

La família vol que les restes es traslladin a la cripta de La Almudena, on la filla del dictador, Carmen Franco, que està enterrada allà al costat del seu marit, va comprar un panteó el 1987 amb capacitat per a diverses persones. L’advocat dels Franco, Luis Felipe Utrera, va arribar a proposar pèrits, que van defensar davant del tribunal la conveniència d’aquest destí, situada al costat de la plaça de Oriente, lloc emblemàtic per al franquisme, perquè era des d’on el dictador pronunciava els seus discursos. L’oposició del Govern a aquest enclavament passa sobretot per motius de seguretat: d’ordre públic, per possibles enfrontaments entre partidaris i detractors del règim en un lloc on la policia no pot actuar per ser de l’Església, així com amb risc de col·lapse en certes dates. També esgrimeix l’amenaça terrorista pels atemptats anarquistes rebuts a la mateixa Almudena i a la catedral del Pilar, a Saragossa, el 2013.

Per contrarestar aquests arguments, la família nega la més gran: no s’incrementarien «significativament els riscos de l’entorn de La Almudena», perquè distingeix entre el temple i la cripta, però es dispararien els d’El Pardo on, sostenen, «no existeixen mesures de seguretat i no hi ha més que una via d’únic sentit», motiu pel qual sí que es crea un «risc de col·lapse». El seu altre punt d’objecció és la mateixa seguretat del cadàver; afirma que el risc de «profanació és extraordinàriament alt a Mingorrubio» i menyspreable a La Almudena. Esgrimeix que com que es calcula que hi hagi un miler de visites al dia a la tomba del dictador, la vigilància i seguretat que proporciona la catedral madrilenya resulta essencial.