Nova cita electoral

Temor per què la inestabilitat política danyi l'economia

El Banc d'Espanya demana resoldre com més aviat millor el bloqueig institucional

Els empresaris temen retard en les mesures per combatre la desacceleració

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Tots els agents econòmics van reaccionar ahir amb gran decepció davant de la nova convocatòria electoral.  Tan sols el president de la CEOE,Antonio Garamendi, es va permetre saludar la crida a les urnes: «Per veure el que estem veient, doncs igual és millor que hi hagi eleccions». 

Al marge d’això, en general, els representants empresarials van posar l’accent en què el bloqueig polític està impedint adoptar mesures davant ladesacceleració econòmica.

Els representant sindicals, per la seva part, el que van lamentar va ser «l’oportunitat perduda de manera irresponsable» per aconseguir «un govern de progrés», segons els líders de CCOO i UGT Unai Sordo Pepe Álvarez.

El governador del Banc d’Espanya,Pablo Hernández de Cos, va remarcar que «la incertesa no és bona per a l’economia» i va apuntar que «com més aviat» es resolgui la situació política del país «més favorable serà l’evolució econòmica».

En la mateixa línia va abundar el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors,Sebastián Albella, si bé va llançar un missatge tranquil·litzador a l’afirmar que no s’aprecien «senyals d’estrès» als mercats davant de les noves eleccions. La borsa espanyola va pujar ahir el 0,31% i la prima de risc del deute va baixar a 75,40 punts.

Màxims executius

Dins del món empresarial, els màxims executius d’Enagás, Bankia, Repsol i Ferrovial, van coincidir en la defensa de «l’estabilitat» política per al desenvolupament dels negocis. Almenys «que no augmenti la incertesa», es va atrevir a desitjarAntoni Llardén, president d’Enagás al Foro Tendencias 2020, d’El País i Kreab.

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, va citar Itàlia com a exemple dels riscos que comporta la inestabilitat política. Rafael del Pino(Ferrovial) va destacar la importància de comptar amb un marc polític estable per crear un clima d’inversió, que és el que fa que l’economia creixi i hi hagi més benestar social. I Josu Jon Imaz(Repsol) va citar a situar «l’aposta per l’Espanya productiva, per la competitivitat i l’educació» en el centre dels futurs acords polítics.

Patronals

Entre les patronals,CEOEiFoment del Treballvan mostrar la seva preocupació i van apressar el futur Govern que «implementi les mesures econòmiques necessàries per assegurar que l’economia espanyola sigui capaç de fer front als reptes que planteja l’alentiment».

Notícies relacionades

I la patronalPimecva subratllar algunes de les reformes que tornen al calaix amb la dissolució del Parlament: la rebaixa de la fiscalitat de les pimes, la reducció del preu de l’energia i la lluita contra la morositat.

Sense perdre de vista els compromisos pendents, CCOO, UGT i CSIF van remetre una carta conjunta al president del Govern en funcions perquè garanteixials empleats públicsla pujada salarial pactada per a l’exercici 2020.

Temes:

Investidura