La plataforma El País de Demà demana superar el conflicte sobiranista i tornar al «possibilisme»

El 'think tank' conclou aquest dissabte un document per buscar «transversalitat» davant les tesis rupturistes de l'independentisme

El text demana «un gran consens» sobre com enfocar la relació amb l'Estat i obrir una negociació sobre millores de l'autogovern

zentauroepp49815622 11 09 2019  barcelona  diada onze de setembre  zona rambla c190911185227

zentauroepp49815622 11 09 2019 barcelona diada onze de setembre zona rambla c190911185227 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

«La independència és una opció legítima i vàlida si es canalitza en una estratègia possibilista que no perjudiqui la mateixa Catalunya, cal superar la dinàmica del procés i del conflicte amb l’Estat, que perjudica els interessos de Catalunya i el mateix objectiu de la independència», afirma en els seus documents de treball la plataforma El País de Demà, formada fa uns mesos per acadèmics, empresaris, consultors i altres professionals que es marca com a objectiu una proposta de futur sobre Catalunya i que compta amb el suport delssectors més moderats del sobiranisme, que han posat aquest think tank com a eix d’una eventual oferta política de futur a llarg termini. D’entrada, segons han plantejat els seus impulsors, la seva intenció no és convertir-se en un partit, però sí animar que «alguns es facin seu» l’ideari d’aquest col·lectiu.

Contra la unilateralitat

«Aquest procés s’ha de repensar, s’ha de fer amb seny, perseverança, paciència, redefniir l’estratègia, renunciar a la unilateralitat i sumar esforços i que hi hagi una àmplia majoria de la gent que la vulgui i respectant les lleis en el context de la UE», ha plantejat un dels impulsors, Antoni Garrell.

La plataforma, en la qual han participat unes 260 persones, culminarà aquest dissabte els quatre eixos de treball sobre economia, model social, valors i política. I entre les seves propostes en aquest últim àmbit destaca també la idea d’«arribar a un gran consens en la societat catalana sobre com enfocar a curt termini la relació amb l’Estat» i obrir una negociació per consensuar i implementar «les polítiques i inversions en les quals l’Estat pot fer una contribució més gran a la prosperitat de Catalunya».

Reformar l’administració

Aquesta plataforma, formada per professionals, demana també reformar l’administració, que consideren ancorada en el passat, i implementar proximitat, transparència, models 4.0 i que la reforma sigui continuada en el temps. Garell, que ha presentat en roda de premsa el projecte d’aquesta plataforma, ha confirmat que hi han participat expolítics i que la seva voluntat és fer reflexions a llarg termini per afrontar reptes com el tecnològic. La reunió de Poblet de dissabte vinent es planteja a porta tancada per finalitzar la redacció dels documents de treball.

Notícies relacionades

El model dels documents reflecteix un esperit centrista. Garell ha parlat en termes d’«equilibri entre administració, els mercats i la societat civil» i de la necessitat de generar progrés econòmic «per generar progrés social».

Quant a la política, es planteja recuperar el prestigi de les institucions i critica que els partits se centren en la rivalitat entre ells en lloc d’un projecte de futur per als ciutadans i la recerca de grans consensos.