El Tribunal de Justícia de la UE comença el judici sobre el 'cas Valtònyc'

Una tribunal belga va reclamar a l'ens de justícia de Luxemburg que es pronunciés sobre l'ordre de detenció

zentauroepp44163300 spanish rapper jose miguel arenas beltran  better known as v180705202840

zentauroepp44163300 spanish rapper jose miguel arenas beltran better known as v180705202840 / ARIS OIKONOMOU

1
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea celebra aquest dilluns la primera vista sobre la qüestió prejudicial plantejada per un tribunal belga sobre el cas del raper espanyol Valtònyc, a qui reclama Espanya per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.

La cort belga d’apel·lacions va anunciar que abans de decidir sobre l’ordre europea de detenció i entrega cursada per les autoritats espanyoles contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, ha de consultar amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Notícies relacionades

«La cort europea vol saber quina llei penal espanyola ha de tenir en compte, la del 2015 o la que existia el 2012. La cort ha decidit no respondre’s a si mateixa a aquesta pregunta i interrogar el tribunal europeu a Luxemburg», va explicar l’advocat de Valtònyc després de la vista celebrada aquest dimarts sobre els dubtes que genera l’aplicació de la legislació espanyola en relació amb el càrrec d’enaltiment del terrorisme. Dit d’una altra forma, els tres jutges que examinen el cas a Gant volen saber si han de seguir la norma que estava en vigor quan van tenir lloc els fets o la que està en vigor actualment, que el Govern va endurir posteriorment.

El cantant, que es troba a Bèlgica, va celebrar la decisió perquè serà la màxima cort europea qui decideixi que «unes cançons no poden ser delicte», la qual cosa suposa, al seu judici, un «bon senyal». La consulta davant de la cort europea prolongarà durant mesos el procés.