DECISIÓ JUDICIAL

El Tribunal Suprem confirma la pena de tres anys i mig per al raper Valtonyc

L'Audiència Nacional el va condemnar fa un any per enaltiment del terrorisme, calúmnia i injúries greus a la Corona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem (TS) va confirmar ahir la condemna de tres anys i mig de presó que l’Audiència Nacional va imposar al raper mallorquí José Miguel Arenas Beltrán, Valtonyc, per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals per unes cançons que va escriure i va pujar a internet amb accés gratuït. La defensa ja ha anunciat que recorrerà la decisió davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè ho considera «una autèntica aberració». La Sala Segona del Suprem rebutja els arguments de l’acusat, que va defensar haver actuat en exercici dels seus drets a la llibertat d’expressió i a la creació artística, i va subratllar que el llenguatge del rap és «extrem, provocador, al·legòric i simbòlic». La sentència ara ratificada assenyala que els temes inclouen expressions de suport a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, així com contra el Rei i el president del Cercle Balear, Jorge Campos, contra qui es van dirigir les amenaces.

Les lletres comporten, sosté el tribunal, «una alabança, no ja dels objectius polítics, sinó dels mitjans violents utilitzats per les citades organitzacions terroristes». «Els referits continguts –afegeix– no queden emparats per la llibertat d’expressió o difusió d’opinions invocada per l’acusat i la seva defensa».

El Suprem entén que n’hi ha prou amb llegir els fets declarats provats en la sentència de febrer del 2017 «per comprendre la gravetat de les expressions contingudes i el seu correcte encaix en els tipus penals de referència». Afirma que la sentència recorreguda no «reelabora» ni «treu de context» les lletres, que no són innòcues per si mateixes, sinó que les agrupa, en la fonamentació jurídica, per incloure-les en els tipus penals atribuïts a l’acusat.

L’advocat de Valtonyc, Juan Manuel Olarieta, va assegurar que no esperaven una sentència que «no té ni cap ni peus». «És una autentica aberració, és l’assignatura pendent d’aquest país, la llibertat d’expressió», va afirmar.

La consellera balear de Cultura, Fanny Tur, va reaccionar a la decisió judicial al·ludint a l’expresident del Govern autonòmic Jaume Matas, condemnat en diversos procediments per corrupció. «¿I el senyor Matas on és?», es va preguntar.  Precisament, el Suprem revisarà en vista pública el pròxim 21 de març la condemna pel cas Nóos i el també exministre del PP és un dels recurrents. La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), per la seva part, va denunciar que la condemna era «inaudita» i «impròpia d’una democràcia», així com que vulnerava els principis internacionals sobre llibertat d’expressió.

«Valtonyc serà el primer cantant que entrarà a la presó a Espanya acusat d’enaltiment del terrorisme. El que estem veient és inaudit i impropi d’una democràcia plural: la persecució de la cançó protesta», va subratllar en un comunicat la presidenta de la PDLI, Virginia Pérez Alonso.  

Les doctrines

La sentència analitza la doctrina del Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el delicte d’enaltiment del terrorisme, i recorda que, segons el TC, s’ha de produir una situació de risc per a les persones o drets de tercers o per al propi sistema de llibertats.

Notícies relacionades

D’acord amb el TC, la sanció penal de les conductes d’enaltiment del terrorisme sancionades en l’article 578 suposa una legítima ingerència en l’àmbit de la llibertat d’expressió dels seus autors «en la mesura que puguin ser considerades com una manifestació del discurs de l’odi per propiciar o incitar, encara que sigui de manera indirecta, una situació de risc per a les persones o drets de tercers o per al propi sistema de llibertats».

Pel que fa a les amenaces a Campos, en les cançons s’assenyala: «Jorge Campos merece una bomba de destrucción nuclear»; «queremos la muerte para estos cerdos»; «llegaremos a la nuez de tu cuello, cabrón, encontrándonos en el palacio del Borbón, kalashnikov»; «le arrancaré la arteria y todo lo que haga falta»; «queremos la muerte para todos estos cerdos»