40% MENYS QUE EL 2018

Torrent resta importància al declivi de participació de la Diada

El president del Parlament ha posat èmfasi en «la resiliència del moviment» independentista

El polític ha condemnat «enèrgicament» l'agressió que va patir una periodista de TVE davant la Cambra catalana

zentauroepp46933304 catalan regional parliament speaker roger torrent  catalan r190831233717

zentauroepp46933304 catalan regional parliament speaker roger torrent catalan r190831233717 / SERGIO PEREZ

2
Es llegeix en minuts
ACN

Roger Torrent, president del Parlament, ha valorat aquest dijous positivament la mobilització registrada ahir durant la Diada i ha restat importància a les xifres després que en la Diadad’aquest any s’hagin registrat menys participants que en les anteriors. El president del Parlament ha posat èmfasi en «la persistència del moviment» independentista «No són tan interessants les xifres com el moviment de fons i la seva resiliència. Les xifres són relatives, si es tracta de comptar-nos, comptem-nos a les urnes», ha defensat en una entrevista a Ràdio 4, i ha destacat que «no hi ha cap altre moviment civil i polític a Europa que s’hagi manifestat de manera tan massiva, cívica i de forma persistent» com ho fa l’independentisme català.

Torrent també ha condemnat «enèrgicament»l’agressió  que va patir una periodista de TVE després de la manifestació organitzada per l’ANC davant del Parlament, on es van viure moments de tensió per la presència d’un grup d’encaputxats. «Denunciem absolutament aquesta actitud d’una minoria que no ens representa», ha afegit.

Cronificar el conflicte

Torrent ha acusat el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, de tenir la voluntat de «cronificar» el conflicte amb Catalunya i l’ha advertit que «no es pot retenir per la força tota la població» que desitja l’autodeterminació i la independència. Quant a la dificultat d’arribar a un acord entre el PSOE i Unides Podem per formar govern, el president del Parlament ha apuntat que sembla que Sánchez prefereix tornar a anar a eleccions que afrontar temes com la qüestió catalana. «Hi ha una esquerra que s’acomplexa pel discurs de la dreta i prefereix anar a eleccions abans que afrontar els problemes que hi ha sobre la taula», ha lamentat.

A més, respecte a la resolució del conflicte català, el polític ha lamentat que la portaveu del grup del PSC al Parlament, Eva Granados, digués ahir que el PSOE no està a favor d’un referèndum, perquè «no ha de ser la ciutadania la que ha de dirimir una qüestió tan important com l’autodeterminació», sinó que la solució ha de venir dels polítics. 

«Em desconcerta i m’entristeix que algú que hauria de defensar drets democràtics fonamentals» no vulgui un referèndum, ha afirmat el president del Parlament, abans de recordar a Granados que «en democràcia les decisions importants les prenem col·lectivament la ciutadania». «El referèndum és un instrument absolutament vàlid en les democràcies avançades», i després de recordar els exemples d’Escòcia  (Gran Bretanya) i el Quebec (Canadà), s’ha mostrat rotund a l’indicar que «el referèndum és inevitable i, tot i que sembli ara impossible, hem d’utilitzar tota els instruments de pressió necessaris» perquè es produeixi.

Resposta a la sentència

Notícies relacionades

Malgrat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat eleccions a Catalunya com a resposta a la sentència de l’1-O, Torrent ha insistit en la seva aposta per un govern de concentració sobiranista que comparteixi una «agenda republicana» que combini les polítiques socials, amb «una voluntat absoluta antirepressiva i la necessitat de buscar una solució democràtica al conflicte» i no ha descartat la possibilitat d’eleccions si és un instrument que enforteix les institucions. En aquest punt, ha volgut deixar clar que «la sentència ens interpel·larà a tots, al conjunt dels demòcrates, ens posarà tots davant d’un mirall».

Quant al camí cap a la independència, Torrent ha admès que ERC està a favor d’una «resolució multilateral», però «si al camí hi ha d’haver actuacions que no comptin amb el beneplàcit de l’Estat s’hauran de donar, sempre que siguin pacífiques i democràtiques».