DIADA 2019

Ofrena sota la pluja

Institucions, partits i entitats reten homenatge a Rafael Casanova, amb l'absència del PP i Cs

Independentistes i comuns demanen la llibertat dels presos i el PSC crida a «obrir un nou capítol»

video 3543930 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ofrena floral a Rafael Casanova amb motiu de la Diada de Catalunya ha quedat aquest dimecres entelada. La pluja ha deslluït l’acte en el qual han desfilat institucions, partits polítics, sindicats i entitats per amuntegar flors i llaços grocs als peus del monument al màrtir del 1714. [Segueix les últimes notícies de la Diada de Catalunya 2019 en directe.]

El president Quim Torra, junt amb la resta de membres del Govern, ha donat el tret de sortida a les commemoracions passant revista a una formació dels Mossos d’Esquadra vestits de gala. El mal temps ha obligat a prescindir de la banda i ‘Els segadors’ s’ha reproduït amb música enllaunada. Mentrestant, des d’un hotel pròxim, sonava, algú ha activat l’himne d’Espanya durant uns minuts. La commemoració ha seguit el seu guió, en aquesta ocasió amb molt poc públic.

Llavors ha sigut el torn de la Mesa del Parlament, encapçalada pel president de la Cambra catalana, Roger Torrent, amb l’absència dels representants de Ciutadans. A la comitiva de l’Ajuntament de Barcelona, liderada per l’alcaldessa Ada Colau, se li ha sumat el regidor popular Josep Bou, que ja havia anunciat la seva participació malgrat que el PPC mai se sumi a aquesta mena d’actes. «He vingut a rescatar la seva figura, no pot ser que el separatisme el tingui segrestat. Ell mai es va voler separar d’Espanya. Va ser una guerra dinàstica, però mai separatista. Vull que sigui la figura d’un gran espanyolàs que va abraçar la catalanitat com ho faig jo», ha sentenciat davant dels periodistes, visiblement emocionat.

L’«excepcionalitat» política ha tornat a guiar aquest tradicional esdeveniment. Independentistes i comuns han remarcat que regna l’«anormalitat» perquè és la segona Diada amb la cúpula de l’1-O entre reixes, una futura sentència del Tribunal Suprem sense acord i també per la incertesa sobre una repetició electoral a Espanya. Els socialistes, per la seva banda, han reclamat «diàleg» per superar la confrontació.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va cridar a aprofitar la Diada per «obrir un nou capítol» que permeti superar la «divisió» que ha generat el debat sobre la independència per buscar nous consensos que puguin aglutinar una «majoria» de la societat catalana. La líder del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, ha puntualitzat Iceta: «Estem d’acord, però la unitat civil no pot ser sense la llibertat dels presos», va asseverar. L’alcaldessa Ada Colau va reclamar «responsabilitat» al PSOE i a Unides Podem per forjar un acord que eviti una repetició electoral, una cosa que també van exigir els sindicats CCOO i UGT.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha animat a participar en la manifestació d’aquesta tarda «massivament, cívicament i pacíficament», per defensar «el dret a la democràcia i recuperar els drets i llibertats». El representant de JxCat, Albert Batet, ha reinvindicat «els herois del 1714 i els herois de l’1-O» i ha assegurat que «la repressió d’ara no venç Catalunya, com no va vèncer el 1714». El president del PDECat, David Bonvehí, ha etzibat que en el seu partit estan «orgullosos del que van fer fins al 2017, que en cap cas considerem que sigui un delicte». 

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del Parlament ha instat a la «construcció i el reforçament de les majories que no volen més repressió» i ha defensat que la resolució del Tribunal Suprem «marcarà els límits de la democràcia», un missatge que ha repetit la portaveu d’ERC, Marta Vilalta

D’altra banda, l’extrema dreta ha tornat a fer acte de presència en l’homenatge al que va ser conseller en cap de la Generalitat. Representants del Moviment Identitari Català (MIC) i de Renaixença Catalana han llançat pots de fum i han cridat consignes com «Catalunya catalana» i «visca Terra Lliure».