DECISIÓ JUDICIAL

Absolts de desobediència els regidors de Badalona que van treballar el 12-O

La sentència destaca que els càrrecs electes poden exercir les seves funcions tot l'any

zentauroepp49698848 politica badalona190904161819

zentauroepp49698848 politica badalona190904161819 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat Penal número 25 de Barcelona ha absolt els sis regidors del’Ajuntament de Badalona en l’època de Dolors Sabater del delicte de desobediència per haver obert les dependències municipals delicte de desobediènciadurant la jornada festiva del 12 d’octubre del 2016. La sentència destaca que els acusats, com a càrrecs electes, no estaven sotmesos al calendari laboral aprovat el maig d’aquell mateix any, per la qual cosa no poden considerar-se «subjectes actius de la prohibició de treballar o exercir les seves funcions» com a representants polítics.

La magistrada afirma que els acusats poden exercir les seves funcions representatives «les 24 hores dels 365 dies de l’any», com es va reiterar en el judici, i entrar a les dependències municipals «qualsevol dia, inclòs els dies festius en què els edificis romanguin tancats al públic i els treballadors», fins i tot poden atendre els ciutadans aquestes jornades.

La jutge recalca que l’ordre judicial de no prohibir obrir l’ajuntament aquest 12-O va ser «totalment complerta» pels representants municipals i, sobretot, pel llavors alcalde accidental, Oriol Lladó Esteller, que va firmar el correu electrònic dirigit als empleats del consistori en el qual notificava la decisió judicial que els locals municipals no s’obririen. 

Cap acte de desobediència

Notícies relacionades

En la sentència, la magistrada argumenta que no hi va haver en el procedir d’Oriol Lladó i José Antonio Téllez [un altre dels acusats i llavors responsables de recursos humans] cap «acte de desobediència» a l’hora de complir la resolució que prohibia l’obertura de les dependències de l’ajuntament, tot i que la providència judicial es dirigia a ells. I conclou que si aquest raonament és aplicable al que va ser alcalde accidental i al cap de recursos humans, «amb més motiu» és procedent l’absolució dels altres quatre regidors encausats.

Durant el judici, Lladó va qualificar d’«acte polític» la decisió que els càrrecs electes atenguessin el 12-O del 2016 els ciutadans en dependències de l’ajuntament, alhora que va defensar, com ara recull la sentència, que van complir el mandat judicial de prohibició de l’obertura remetent un correu electrònic als empleats que no podien anar a treballar. La resta també es van acollir a aquesta tesi. La fiscalia va reclamar per a cada un d’ells 15 mesos d’inhabilitació i una multa de 4.200 euros per desobediència greu.

Temes:

Catalunya