GOVERN EN L'AIRE

Creix la pressió interna perquè Iglesias transigeixi

Un sector d'Unides Podem vol que accepti la proposta de Sánchez al juliol

El president només es reunirà amb el líder morat si hi ha perspectives d'acord

zentauroepp49001517 fotodeldia  graf1326  madrid  09 07 2019   el presidente del190822203715

zentauroepp49001517 fotodeldia graf1326 madrid 09 07 2019 el presidente del190822203715 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La incomoditat creix dins d’Unides Podem per la posició negociadora que manté Pablo Iglesias en el tauler de la governabilitat. Tot i que la direcció insisteix que hi ha cohesió total entre les diferents ànimes que formen la confederació, el cert és que alguns sectors consideren que el seu líder hauria de reflexionar, un dissens que eleva la pressió sobre el secretari general.

Segons ha pogut saber El Periódico, una ala del grup parlamentari vol que Iglesias rectifiqui i accepti ara l’última proposta de coalició que Pedro Sánchez va oferir al juliol: una vicepresidència i els ministerisd’Igualtat, Vivenda i Sanitat. No és que confiïn que el president en funcions torni a plantejar un cogovern, però entenen que, si finalment hi ha repetició electoral, almenys els morats podran acudir a les urnes amb una narrativa millor armada. Aquest sector entén que amb alguns“retocs”,la proposta hauria de ser acceptable per a Iglesias.

A aquestes veus discrepants es va afegir aquest dimecres la del secretari general de Podem a Euskadi, Lander Martínez, que tot i que creu que l’aposta continua sent la coalició entén que “hauria de ser prioritari evitar unes noves eleccions”.

Temptejar "si és possible"

En què es traduirà aquesta pressió s’ha de veure. Fonts governamentals expliquen a aquest diari que l’Executiu “nofarà sang”amb les desavinences internes dels morats i prefereixen constatar “amb elegància” si Iglesias té voluntat o no de reconsiderar la seva posició.

D’això depèn que finalment es produeixi una reunió entre el líder dels morats i el president en funcions. És a dir, el Govern prefereix“temptejar”les possibilitats abans de decidir si es produeix aquesta cita. No hi ha cap contacte programat.

“Les trobades es greixen abans sempre amb converses prèvies, informals, es tempteja. Si veiem que les diferències són insalvables i que tot és impossible, si la reunió acabarà en un fracàs total és millor que no se celebri”,argumenten fonts governamentals.

El contacte, indiquen a la Moncloa, està obert, tot i que sigui mínim i el Govern “està atent”alssenyals  que emet Iglesias per veure si és factible o no una reunió. “[Sánchez] es reunirà si és possible", va resumir la vicepresidenta, Carmen Calvo aquest dimecres.

La número dos de l’Executiu compareix aquest dijous davant del Congrés per donar explicacions de la política migratòria, justament a instàncies de Podem. Els socialistes estaran pendents del to i l’actitud que utilitzin els morats. “Qualsevol senyal és important”, al·leguen, tot i que asseguren que Sánchez no es mourà i que observen “més ansietat”a les files podemistes. “El telèfon no els sona. Potser han pensat que es jugava de farol i no”, plantegen.

Notícies relacionades

Mentrestant, Iglesias mesura el grau de tensió que imprimeix. Tot i que va fingir amb forçar Sánchez a comparèixer al Congrés a compte de la immigració finalment va demanar que fos Calvo. D’una banda, obliga anar-hi la número dos aquest dijous, però de l’altra salva el president d’haver d’anar-hi ell.

¿Preobre això una porta? El seu moviment no genera gaire optimisme a la Moncloa, perquè continua reclamant una coalició que Sánchez considera inviable. A més, afegeix el Govern, portar el president a aquesta compareixença per erosionar-lo hauria suposat una ruptura gairebé total. En resum, en l’Executiu creuen que pot quedar oxigen però són poc optimistes i, reconeixen ja sense embuts, que si Iglesias no transigeix, el 10 de novembre en les eleccions s’emportarà un resultat atziac.