DIPUTACIÓ PERMANENT DEL CONGRÉS

L'oposició responsabilitza Sánchez del bloqueig polític

El PP, Cs, Podem i Vox assenyalen el PSOE en la primera reunió parlamentària després de la investidura fallida

El president en funcions compareixerà per informar de les cimeres europees en les pròximes setmanes

undefined49279080 madrid 31 07 2019 politica  el presidente del gobierno en fu190816193430

undefined49279080 madrid 31 07 2019 politica el presidente del gobierno en fu190816193430 / DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Europa Press

De tornada de vacances, en la primera sessió del Congrés després de la investidura fallida del juliol, l’oposició ha assenyalat Pedro Sánchez com a responsable del risc de repetició electoral. Aquest dimarts, en la reunió de la Diputació Permanent, elPP,Ciutadans, UnidesPodem Vox han posat la culpa del bloqueig polític sobre les espatlles del president en funcions i, tot i que des de prismes antagònics i per motius diferents, han defensat que Sánchez vagi al Parlament a donar explicacions. No prosperarà la petició perquè comparegui per l’'Open Arms' però el cap de l’Executiu haurà de donar compte de les últimes reunions del Consell Europeu, probablement la setmana que ve

L’oposició, conscient de la situació delicada de Sánchez després del fracàs del juliol, ha arribat de vacances disposada a provar de debilitar la seva imatge. ElPPha acusat el líder dels socialistes de ser l’artífex d’aquesta situació de bloqueig per tenir una actitud "passiva". "El bloqueig, Sánchez, ets tu. La culpa serà teva i tota teva si hem d’anar a eleccions", ha resumit la portaveu del partit conservador, Cayetana Álvarez de Toledo. 

Cayetana Álvarez de Toledo

PORTAVEU PP

"El bloqueig, Sánchez, ets tu. La culpa serà teva i tota teva si hem d’anar a eleccions

Ciutadans ha criticat que l’únic impediment per evitar una repetició electoral sigui si hi ha d’haver coalició o Govern en solitari dels socialistes. "L’únic problema per no posar-se d’acord és el repartiment de les cadires, i això ho està veient tot Espanya", ha denunciat la portaveu dels liberals, Inés Arrimadas.

Des d’Unides Podem, han tornat a fer una crida a Sánchez per negociar una coalició. "És urgent que ens asseguem a negociar", ha plantejat la portaveu morada Ione Belarra, que ha demanat al PSOE que doni "una resposta més elaborada" a la que els socialistes han donat fins ara que el cogovern "és inviable'". Els morats han assumit gran part de les crítiques que l’oposició ha fet a Sánchez, però ha evitat carregar les tintes. 

Vox ha acusat Sánchez de "desvergonyiment" i d’"enganyar els espanyols".

Els socialistes defensen que la ruptura de confiança impedeix aquesta col·laboració dins del Govern. El seu portaveu, Adriana Lastra, ha assegurat que el PSOE no vol eleccions i que és important que hi hagi un Executiu que permeti donar estabilitat al país en uns mesos en què s’enfronten riscos com la sortida del Regne Unit de la UE.  "Vam fer una proposta generosa, sincera i realista i ens van donar un mastegot", ha lamentat Lastra, respecte a la posició de Podem. 

Inés Arrimadas

PORTAVEU CIUTADANS

L’únic problema per no posar-se d’acord el PSOE i Podem és el repartiment de les cadires 

Compareixences

En ple distanciament entre Sánchez Pablo Iglesias, sense data encara per a una trobada entre tots dos a menys d’un mes que expiri el termini per investir president o convocar eleccionseleccions, aquest dimartsUnides Podem frena aquest dimarts en la Diputació Permanent del Congrés una compareixença que hauria enrarit encara més el clima de negociació. Fonts del partit morat van confirmar a aquest diari que votarà en contra de la petició del PP i Cs perquè el dirigent socialista doni explicacions sobre la crisi del’‘Open Arms’.

Ione Belarra

PORTAVEU UNIDES PODEM

Demanem una resposta més elaborada que un sol ‘no és viable’ 

Si bé la setmana passada Podem ja va avançar que no votaria a favor de la iniciativa de populars i taronges, el partit d’Iglesias no va aclarir si això es traduïa en un ‘no’ o en una abstenció. Finalment, els morats votaran en contra, cosa que previsiblement frustrarà l’intent de Pablo Casado i Albert Rivera de portar el president al Congrés. Podem, no obstant, manté la seva intenció de demanar la compareixença de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, al·legant que ella ha portat el protagonisme de l’Executiu en aquesta crisi, ja que Sánchez estava de vacances a Doñana.

La Diputació Permanent del Congrés també votarà aquest dimarts en una sessió que començarà a les deu del matí, una petició del PP i el Grup Mixt perquè Sánchez informi en el ple de la Cambra baixa dels consells de la Unió Europea (UE) a què assisteix. També s’han registrat peticions de compareixença de vuit ministres que es debatran en la mateixa sessió.

El brot de listeriosi

Hi ha dues sol·licituds de PP i Cs i d’Unides Podem i ERC perquè la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, expliqui l’actuació del Govern en relació amb el brot de listeriosi detectat a Andalusia, comunitat que populars i taronges governen en coalició.

Unides Podem, Esquerra i el Grup Mixt també s’han unit per demanar que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, comparegui en comissió per explicar les mesures del Govern en vista de les vagues convocades aquest estiu a Renfe i al’aeroport  de Barcelona. A més, ERC i el Grup Mixt reclamen la presència del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per informar sobre el dispositiu de seguretat organitzat a Espanya amb motiu de la cimera del G-7 a la localitat francesa de Biarritz.

D’altra banda, Coalició Canària i el PNB volen que tant el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, com el d’Agricultura, Luis Planas, informin de les conseqüències per a Espanya, i especialment per a les produccions canàries, de l’acord entre la UE i Mercosur.

Borrell i la propaganda independentista

A Borrell també li demanen explicacions ERC i JxCat per l’informe d’Espanya Global per rebatre a l’estranger la propaganda independentista, ja que, segons aquests partits, “viola la presumpció d’innocència” dels presos del procés.

Al ministre d’Agricultura també el reclamen Unides Podem i ERC perquè informi de les conseqüències dels incendis forestals d’aquest estiu, i especialment els de l’illa de Gran Canària.

Igualment, Unides Podem i ERC reclamen la compareixença de la titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè aclareixi la vinculació de les inundacions a diferents punts del país amb la crisi climàtica.

Notícies relacionades

Finalment, el PP i el Grup Mixt volen que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, reti comptes per l’incompliment de l’obligació de presentar cada any al Parlament els objectius d’estabilitat pressupostària i el límit de despesa no financer.

Sis mesos sense control

El PP i Cs ja havien avisat de l’intenció de forçar compareixences de Sánchez i de bona part dels seus ministres, hi hagi o no sessió d’investidura, i sempre abans d’una hipotètica dissolució de les Corts el 23 de setembre. El Govern ha complert més de cent dies en funcions i des del febrer que no se sotmet a sessions de control al Congrés.