27 febr 2020

Anar al contingut

EL DILEMA CATALÀ

Aragonès anuncia que demandarà el Govern per impagament

El vicepresident acusa l'Executiu de Sánchez de "retenir" il·legalment partides establertes que sumen 1.300 milions

Culpa l'"ofec financer" de Madrid de les retallades aplicades ja a l'agost

Xabi Barrena

24/07/2019 El vicepresidente y consejero de Economía y Hacienda de la Generalitat, Pere Aragonés, interviene desde su escaño en una sesión del pleno del Parlament de Catalunya.

24/07/2019 El vicepresidente y consejero de Economía y Hacienda de la Generalitat, Pere Aragonés, interviene desde su escaño en una sesión del pleno del Parlament de Catalunya. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

Oriol Junqueras agrada de reforçar el seu perfil més richeuliesc (pel cardenal Richelieu) servint-se d’alguna llatinada que descrigui la seva manera d’operar. La seva favorita és ‘Suaviter in modo, fortiter in re’. És a dir, suau en les formes i ferm en el fons. Després de dos dies en què els socis de Govern independentistes, ERC i JxCat, a través dels seus caps visibles a Catalunya, el mateix Junqueras i Quim Torra, van enfonsar encara més l’abisme estratègic que els separa, un apel·lant al diàleg, i l’altre, a la confrontació, el vicepresident republicà de l’Executiu, Pere Aragonès, ha tirat per un aparent carrer del mig, anunciant que portarà el Govern de Pedro Sánchez davant els tribunals per l’impagament de 1.317 milions que, per llei, ja haurien d’estar transferits a la Generalitat i que la seva absència causa “ofec financer”, segons el líder extramurs d’ERC.

Aquest ofec “ha forçat” la Conselleria d’Economia a tancar a l’agost l’exercici del 2019, vetar noves despeses i retallar en un 6% les inversions de les empreses públiques. Només sanitat i educació se salven de les restriccions que, en paraules d’Aragonès, no arriben a retallades “perquè, amb tot, en aquest 2019 hi haurà 1.000 milions més que el 2018”.

¿S’alinea, doncs, Aragonès amb Torra? No. Segueix al peu de la lletra la llatinada preferida de Junqueras. "El diàleg no és submissió. És parlar de tu a tu des del respecte. Si el Govern no actua responsablement, la Generalitat s’ha de defensar amb les armes amb què compta”, diu una veu del partit que assevera que “la posició d’ERC és la de prioritzar el diàleg però sense abaixar el cap. Les dues coses no són excloents, sinó que són més complementàries que mai”.

De matisos i titulars

 Aquesta veu també s’acull a la famosa llatinada de Junqueras i assevera que “en l’equilibri és on hi ha la solució. El diàleg per si mateix no valdrà. La unilateralitat i la confrontació sense força, tampoc”. I rebat les queixes amb un “altra cosa és que l’equilibri i els matisos siguin enemics dels titulars”.

A tot això, el motiu de la denúncia per la via del contenciós administratiu és l’impagament de les bestretes que la llei de finançament obliga al Govern. Són 874 milions. I afecta no només Catalunya, sinó també totes les comunitats subjectes a la llei. És a dir, Euskadi i Navarra, per variar, se salven. “No són una almoina. Ens corresponen”, ha sentenciat Aragonès en la compareixença davant el Parlament per donar compte de la mesura restrictiva. Hi ha 443 milions més pendents que deriven de la liquidació de l’IVA de l’exercici del 2017.

Des del Govern en funcions s’argumenta que, mentre no es constitueixi un nou Executiu, és impossible adoptar el reial decret llei que permetria actualitzar les entregues a compte a les comunitats autònomes. El mateix, per poder compensar els canvis en el calendari recaptatori de l’IVA.

Les dues mesures estaven incorporades en el projecte de Pressupostos per al 2019 que el Congrés dels Diputats va tombar el febrer passat, amb l’ajuda dels vots en contra dels independentistes catalans, segons recorden fonts del Govern en funcions de Pedro Sánchez.

Govern en funcions

Al Parlament, Aragonès ha rebutjat aquestes explicacions, ofertes pels representants dels comuns i del PSC. “El Govern en funcions ha adjudicat una contracta de defensa a 10 anys per un import de 2.300 milions”, ha replicat. I ha sentenciat: “¿Potser s’ha de votar els Pressupostos d’un Govern perquè, simplement, compleixin la llei i ens transfereixin el que ens correspon?".

El representant dels comuns, David Cid, ha recordat que si la seva força no va donar suport als pressupostos catalans per a aquest 2019 va ser, precisament, perquè ho veien "venir". "L’hi vam dir. Més enllà dels incompliments del Govern central, la Generalitat té un problema d’ingressos". L’augment dels impostos per a les rendes altes va ser un dels cavalls de discussió del debat pressupostari. “Si haguéssim elevat l’IRPF, els ingressos també estarien retinguts pel Govern”, ha respost Aragonès a Cid.

Amb tot Aragonès també ha anunciat que en la primera setmana de setembre iniciarà una ronda amb els partits per buscar complicitats de cara als pressupostos del 2020.