II Aniversari del 17-A

Driss Oukabir, el pres silenciós de Picassent

El presumpte membre més gran de la cèl·lula gihadista de Ripoll manté la seva innocència i no col·labora amb la investigació

Els tres implicats en l'atemptat que queden vius segueixen en aïllament sever a presons de Castelló, Sevilla i València

undefined39766822 driss oukabir  suspected of involvement in the terror cell t190816201753

undefined39766822 driss oukabir suspected of involvement in the terror cell t190816201753 / STRINGER

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Driss Oukabir –germà de Moussa, gihadista de la cèl·lula de Ripoll– fonts policials li atribueixen més coneixement del grup del que ell diu tenir, fins al punt que qüestions clau de la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils passen per la seva persona. Però Driss calla.

Al contrari que els altres dos implicats que són a la presó, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza, Oukabir no ha respost amb credibilitat a les preguntes més importants de les forces de seguretat.

Oukabir va entrar en presó preventiva el 22 d’agost del 2017. Contra ell pesa l’evidència que va acompanyar Younes Abouyaaqoub a llogar la furgoneta que aquest va fer servir en la matança de la Rambla, i les declaracions dels testimonis que el van veure freqüentar el xalet d’Alcanar, base del grup terrorista. El seu mutisme contrasta amb la quantitat de dades sobre objectius, relacions i forma d’actuar de la cèl·lula que Houli Chemlal, el supervivent de l’explosió d’Alcanar, ha proporcionat al jutge Fernando Andreu.

Aïllats

Els tres inculpats pels atemptats del 17-A compliran dos anys de presó sotmesos a les mateixes condicions rigoroses de reclusió en primer grau penitenciari. Houli Chemlal, Ben Iazza i Oukabir només poden passar quatre hores al dia fora de la cel·la i, quan són al pati, no poden coincidir amb més d’un altre reclús.

El seu comportament és correcte, segons fonts penitenciàries, i l’últim any no han protagonitzat cap incident regimental destacable. Houli continua a la presó de Castelló II i Ben Iazza a la de Morón (Sevilla); només Oukabir va canviar de presó. De la poblada Soto del Real aquest any va passar al complex penitenciari de Picassent (València) “per raons de seguretat”, informen les mateixes fonts.

A Picassent és un FIES (així s’anomena els presos del Fitxer d’Interns d’Especial Seguiment) important i discret . “Es manté seriós, correcte i hermètic”, explica una font jurídica propera a la instrucció del sumari del 17-A.

El 13 de gener passat va fer 30 anys. És el més gran del grup, exceptuant el capitost, Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll. La versió de Driss Oukabir va canviar una vegada al començament del seu confinament preventiu. Acabat de detenir, va afirmar que els amics del seu germà Moussa havien llogat la furgoneta robant-li la documentació. Quan les videocàmeres d’una gasolinera van evidenciar que anava amb Younes el dia que la van llogar, ho va admetre: sí va ser amb ell, però creia que era per fer una mudança, va dir.

Oukabir, Houli Chemlal i Ben Iazza formen part de la llista de 264 presos gihadistes que la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries té comptats fins avui a les presons espanyoles. Els tres estan dins el grup A dels tres amb què Interior classifica aquests presos. El grup A és el dels que estan empresonats per delictes de terrorisme, 143 segons fonts penitenciàries.

En el grup B, el d’homes amb capacitat de fer proselitisme de l’islamisme violent, n’hi ha 51. Les seves possibles preses formen el grup C, 70 captius susceptibles de caure en les xarxes integristes.

Contrariat

Meditant la venda d’alguna parcel·la de terreny a Aghbala (Marroc), la família de Driss Oukabir, segons fonts jurídiques, ha estat buscant com pagar un advocat i deixar els del torn d’ofici de cara a un judicique creuen pròxim, i que se celebrarà amb un banc dels acusats gairebé buit i una llista d’encausats plena de morts.

A aquest imputat clau l’ha contrariat que li neguessin la pràctica d’una prova, una geolocalització d’uns missatges de Messenger que suposadament va enviar des d’una plaça de Ripoll, la qual cosa tiraria per terra, segons ell, el testimoni d’un testimoni protegit que el situa freqüentant amb els altres el xalet d’Alcanar, on la cèl·lula emmagatzemava les garrafes explosives.

Ja es va emportar una altra clatellada quan, el 28 de març del 2018, va ser condemnat a sis mesos de presó per maltractar la seva nòvia, Sara. Aquesta havia retirat els càrrecs, però dos testimonis van mantenir l’acusació.

“Màrtirs”

A la presó, Oukabir ha mantingut que no té res a veure amb la pràctica rigorista de l’islam, ni podria, ja que és drogoaddicte. S’ha descrit com un membre apartat del clan de Ripoll, el més refractari a la influència d’Es-Satty.

Durant els mesos després de l’atemptat els Mossos d’Esquadra van poder sentir l’entorn dels Oukabir parlant en uns altres termes. La policia catalana va poder comprovar com la germana i la mare de Driss i Moussa construïen al voltant dels terroristes un relat, més que exculpatori, hagiogràfic.

Especialment Hafida, la germana dels Oukabir. Segons consta en el sumari, el 14 d’agost de 2017, tres dies abans dels atemptats, Moussa li va enviar un vídeo per WhatsApp en què “s’explica què passa quan un musulmà mor, com ha de ser amortallat i no sentir pena per ell, ja que el mort va al paradís”, expliquen els Mossos en un informe.

Els agents ho van saber al trobar un mòbil de Moussa a l’Audi A3 que ell i uns altres quatre membres de la cèl·lula van fer servir en l’atac nocturn de Cambrils la matinada del 18 d’agost del 2017.

La tarda del 22 d’octubre, Hafida va parlar amb Fátima, la seva mare. Aquesta li va explicar com un parent del Marroc, Mohamed, considera Moussa un màrtir: “Aquest noi ha anat al paradís (...) Si vas a la veritat, és la religió que va dir el profeta”.

Mohamed és un ‘akhwani’, practicant estricte de l’islam. Durant la conversa, Fátima subratlla que li va dir que tant era si rentaven o no els cossos dels terroristes abatuts pels Mossos, perquè “rentant-los o no, ells hi han passat”. La policia catalana creu que aquest “han passat” es refereix al paradís.

Hafida li va contestar: “Si Al·là estima algú, se l’emporta”, fent referència a Moussa, i que “Al·là se’l va emportar perquè sap que està en el camí recte”.

Notícies relacionades

A la mateixa trucada, Hafida li va explicar a la seva mare que havia llegit l’Alcorà, i que es va quedar amb la sura At Taubat: “És obligatori per als homes fer la Gihad per Al·là. No és cap joc”.

Un nou argument hagiogràfic apareix a l’informe dels Mossos sobre una altra conversa, el 13 de novembre del 2017, en què Driss Oukabir va trucar la seva germana des de la presó de Soto del Real: “Hafida l’informa que han anat a veure Moussa Oukabir a la funerària i que els nois ja estan rentats, vestits de blanc, no tenien cap marca, i que no resaran per ells perquè han comentat que el Profeta ja ho va fer  perquè eren màrtirs”.