COALICIÓ ELECTORAL DE DRETES

Ciutadans desdenya l'oferta del PP per anar junts a Espanya Suma

El nou rebuig arriba després de l'acord de la formació d'Albert Rivera per cogovernar a la Comunitat de Madrid amb Ayuso

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, argumenta que la ideologia del partit taronja és diferent de la dels conservadors

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Socis però adversaris. El PP i Ciutadans semblen inaugurar una nova etapa en què estan obligats a entendre’s en les institucions mentre lluiten fora d’aquestes per arrabassar-sel’electorat de centredreta.

El partit de Pablo Casado, que en les últimes generals només va sobrepassar el d’Albert Rivera per nou escons, proposa ara als liberals anar conjuntament sota la marca Espanya Suma en comicis autonòmicsrèplica de la fórmula que van assajar a Navarra Navarra(amb UPN en aquest cas) el maig passat.

Aquest dimecres, els conservadors van sol·licitar el registre d’aquesta denominació en totes les autonomies com a "aglutinador" de votants. La maniobra va coincidir amb l’elecció de la popular Isabel Díaz Ayuso com a nova presidenta de la Comunitat de Madrid, on governarà en coalició amb el liberal Ignacio Aguado.

Cop de porta per duplicat

En menys de 24 hores, Cs ha rebutjat, de nou, l’oferiment. Rivera ja havia manifestat anteriorment que no veu amb bons ulls aquesta iniciativa i ara torna a donar un cop de porta a la proposta: ni l’acord per cogovernar a Madrid ni el registre de la marca han variat la seva posició. 

"Espanya Suma és un projecte del PP. Ciutadans és un projecte absolutament autònom, independent, propi, d’un partit liberal, que com tothom sap és diferent d’un partit conservador. Que puguem arribar a pactes, per descomptat, però que som projectes diferents ningú en té cap dubte", ha assegurat aquest dijous la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís (Cs). "Ho descartem. Es pot arribar a acords si això és interessant per a una regió o un municipi però això no significa que siguem iguals", ha insistit. 

La regidora ha assegurat que aquesta negativa a anar a les urnes conjuntament i les tensions polítiques "no s’està notant” en les administracions en les quals el PP i Cs comparteixen govern, com l’Ajuntament de Madrid. "No afectarà", ha assenyalat. 

Condicionant estatal

Notícies relacionades

Amb la legislatura autonòmica amb prou feines posada en marxa, cal veure quant es tensen les costures dels acords entre les dues formacions, però a ningú se li escapa que tot dependrà del context estatal.

Si no hi ha investidura al setembre, el PP, Cs i Vox tornarien a disputar-se el 10 de novembre l’electorat de centredreta. Si no hi ha repetició de comicis, Rivera està decidit a mostrar-se com a líder d’una oposició que, almenys aritmèticament, conserva Casado.