El PP i Cs tanquen un pacte de 155 mesures i sense Vox a la Comunitat de Madrid

Rocío Monasterio el qualifica de "vergonyós" i els ultradretans són necessaris per a la investidura

Díaz Ayuso serà presidenta i Aguado, vicepresident en un govern amb conselleries repartides

fotonoticia 20190708090817 640

fotonoticia 20190708090817 640

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els portaveus del PP i Ciutadans, Isabel Díaz Ayuso Ignacio Aguado, respectivament, firmaran aquest dilluns un acord de govern per als quatre anys de legislatura a 48 hores del ple d’investidura sense candidat. Díaz Ayuso presidirà el govern, amb Aguado de vicepresident. El repartiment de conselleries serà gairebé paritari entre les formacions.

Díaz Ayuso ha revelat que l’acord té 155 mesures, entre les quals es recullen "moltíssimes propostes de Vox". Aquest número evoca el de l’article de la Constitució que es va fer servir a Catalunya després de l’1-O. En el pacte hi ha inclosos, entre altres punts, la llibertat educativa, la baixada d’impostos, una revisió exhaustiva de les subvencions i reducció de la llistes d’espera sanitàries, així com propostes dirigides a la innovació i al repte digital, segons ha desgranat la popular en una entrevista a esRadio.

Díaz Ayuso ha posat èmfasi que fa setmanes que parlen amb la formació taronja a l’espera que Vox s’hi sumés. "Encara no ens contesten", ha dit a continuació, tot i que va parlar amb la líder d’aquest partit a Madrid, Rocío Monasterio, aquest mateix divendres. 

Els equips de negociació dels dos partits encadenen més de tres setmanes de continus contactes i reunions per perfilar el contingut. Les principals desavinences no han estat en el programa, en què des del principi han coincidit, sinó en l’estructura de l’Executiu. 

Vox, necessari

La suma del PP i Ciutadans arriba als 56 escons, a 11 de la majoria, per la qual cosa és necessari que Vox decideixi què fer. Primer, de cara al ple d’investidura, ja que són també necessaris els seus vots per reconvertir-lo en una sessió amb candidat i, després, respecte a donar el seu vistiplau a un govern de centredreta. 

El partit ultradretà ja ha avisat que no donarà el seu recolzament "gratis" i exigeix que les tres formacions firmin obertament un "programa únic comú", que reculli algunes de les seves peticions com la baixada d’impostos, compliment de la legalitat en matèria d’immigració i llibertat educativa. 

Ciutadans, per la seva part, insisteix que no negociarà amb Vox però sí que està disposat a asseure’s amb ells per explicar-los l’acord al qual ha arribat amb els populars. No tindria problema que aquest partit se sumés a posteriori al pacte tancat. 

Apel·lació a la responsabilitat

Tant Ayuso com Aguado han fet una crida perquè Vox actuï amb "responsabilitat". I és que el líder de la formació taronja creu que aquest document "ambiciós", que compta ja amb 56 escons a favor en pot sumar més, ja que, al seu parer, "la immensa majoria dels madrilenys votin l’alternativa política que votin" podrien estar d’acord amb els seus punts.   

El pacte entre el PP i Ciutadans respon, segons la candidata popular, "a la voluntat dels madrilenys a les urnes" que demanaven que la Comunitat, "amb polítiques liberals", continuï sent "el motor econòmic d’Espanya" així com la regió d’"oportunitats i llibertats en què s’ha convertit". Inclou, a més, "propostes de totes les sensibilitats".

Entre altres mesures, es recull l’abaixada d’impostos, la defensa de la sanitat pública universal "amb atenció gratuïta de màxima qualitat" endinsant-se en la reducció de llistes d’espera, el reforç de l’atenció primària així com de l’educació "de qualitat" perquè els pares escullin el model i l’escola que volen per als seus fills. Així mateix, el document està centrat en la tecnologia, la cultura, el turisme, en la digitalització i els transports.

Els dos dirigents han recalcat que amb l’acord no es fan "passos enrere". Aguado ha defensat que l’objectiu del Govern serà "mirar al futur, continuar construint una Comunitat oberta i plural", mentre que Díaz Ayuso ha posat èmfasi que treballaran "per a tothom".

Estructura de govern

Quant a l’estructura de l’Executiu, Ciutadans ocuparà també la Representació i el PP nomenarà d’entre els seus consellers un portaveu segon que actuarà en substitució de l’anterior per vacant, absència, malaltia o delegació expressa. El Consell de Govern estarà format per 13 conselleries, de les quals set seran per als populars i sis per a la formació taronja, unes de les quals estarà dirigida pel que serà vicepresident.

Les conselleries del PP seran Presidència, Interior, Emergències i Desenvolupament Local; Hisenda i Funció Pública; SanitatEducació i Joventut; Justícia; Ordenació del Territori i Vivenda; Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Les conselleries de Ciutadans seran, a part de la Representació, Esport i Transparència; Economia, Ciència Competitivitat i Ocupació; Universitats i Innovació; Assumptes Socials i Família, Transports i Infraestructura; i Cultura i Turisme. En totes les conselleries, tant del PP com Cs, es mantindrà l’Administració Institucional que contenen les esmentades competències.  

"Consellers del PP hauran de tirar endavant propostes de Ciutadans i consellers de Ciutadans, propostes del PP. Junts hem recollit un acord en què els nostres consellers, els nostres representants en les administracions, han de fer un gran exercici de democràcia i de responsabilitat", ha remarcat Díaz Ayuso. 

Enuig de Monasterio

Notícies relacionades

La portaveu de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha qualificat de "vergonyós” l’anunci d’un acord entre el PP i Ciutadans precisament quan aquest matí estava provant d’ultimar un pacte programàtic amb la candidata popular. 

"Era aquest matí, segons havíem acordat, acabant de revisar un document per a Isabel Díaz Ayuso. No han esperat ni que l’enviés. Vergonyós", ha afirmat Monasterio a Twitter després de conèixer que aquest migdia es presentarà l’acord a què han arribat els populars i la formació taronja.