ELECCIONS del 28-A i 26-M

PP, Cs i UPN es presentaran junts a la plataforma Navarra Suma

Només falta la confirmació de la direcció taronja, que es reunirà aquest dimarts

Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra es presentaran junts al Senat

undefined46237998 graf6089  madrid  12 12 2018   los l deres de ciudadanos  al181215180828

undefined46237998 graf6089 madrid 12 12 2018 los l deres de ciudadanos al181215180828 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP, Ciutadans i Unió del Poble Navarrès (UPN) estan a punt de tancar una candidatura conjunta per a les eleccions del 28-A i 26-M en aquesta autonomia, de manera que es presentarien de la mà als comicis generals (Congrés i Senat), forals i municipals. UPN i PP ja van tancar la setmana passada un acord, i ara la pilota és a la teulada dels taronges, que ho aprovarà previsiblement dimarts. La nova plataforma es dirà Navarra Suma, segons ha informat aquest dilluns a la nit el partit navarrès. 

Aquesta solució és la que els partits participants han trobat per intentar imposar-se a les urnes i que el vot no es divideixi entre les forces constitucionalistes. "Diverses forces polítiques que tenen molt en comú entenen que és el millor per sotmetre’s a unes eleccions i que així no es disgreguen vots pel camí", admet Carlos García Adanero, d’UPN.

Inés Arrimadas, cap dels taronges a Catalunya, ha confirmat aquest dilluns el moviment: "A falta de serrells, l’objectiu és impulsar una gran coalició constitucionalista davant el nacionalisme en aquesta comunitat". La direcció de Ciutadans aprovarà l’aliança també en les pròximes hores.

Els taronges insisteixen que la seva posició sobre els furs ja no és un problema: "Fa tres anys i mig es va ajustar el posicionament de Ciutadans respecte al règim foral i el conveni econòmic. Una altra cosa és que no se’ns hagi fet gaire cas en aquest posicionament però allà no hi ha cap problema. Respectem absolutament el règim foral", explicava Ana Goñi, la secretària d’organització de Cs Navarra.

En l’altre extrem, Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra es presentaran en una llista unitària al Senat en les pròximes eleccions generals del 28 d’abril, sota la denominació Canvi-Aldaketa.  Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra han assenyalat que "l’evolució política de l’Estat espanyol en els últims anys ha posat de manifest formes diferents d’entendre la seva configuració i la seva relació amb els diferents pobles i nacions que avui dia el configuren", i ha remarcat que han aparegut partits que "neguen amb vehemència el diàleg entre territoris i han adoptat l’aplicació del’article 155 de la Constitució com a arma per imposar solucions autoritàries tant a Catalunya com en altres territoris i temporal fins i tot sense límit".  

Compte enrere per a les llistes

Els partits polítics disposen fins a les dotze de la nit del pròxim divendres, dia 15 de març, per registrar les seves coalicions al Congrés i al Senat per a les eleccions generals del pròxim 28 d’abril. Aquestes coalicions s’han de formalitzar en les juntes electorals provincials o, si superen l’àmbit provincial, davant de la Junta Electoral Central. Formalitzades les coalicions, el següent pas serà presentar davant de les juntes electorals provincials les candidatures al Congrés i al Senat, per a la qual cosa s’obre un termini el dia 20 que es tancarà el dia 25 de març, també a les dotze de la nit.

Notícies relacionades

Les llistes presentades al Congrés i al Senat es publicaran el 27 de març al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però encara no seran les definitives, ja que s’obrirà un termini d’esmena d’errors i per resoldre impugnacions.

El 2 d’abril serà quan el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqui ja les candidatures proclamades per les juntes provincials, una vegada revisades i, en el seu cas, corregides. I a les zero hores de divendres 12 d’abril arrencarà la campanya electoral, que conclourà a les dotze de la nit del divendres 26. És a dir, es desenvoluparà en plena Setmana Santa, ja que aquest any el 14 d’abril és Diumenge de Rams, el 19 és Divendres Sant i el 22 és Dilluns de Pasqua, festiu en part d’Espanya.