CORRUPCIÓ.CAT

La foto del viatge del Síndic a la final de la Champions amb la trama del 3%

Jordi Soler, empresari acusat d'haver finançat CDC, va pagar al Síndic de Greuges i a càrrecs del partit un viatge a Berlín per veure la final Barça-Juventus del 2015

El viatge va costar 39.900 euros, segons un informe de la Guàrdia Civil, i va ser pagat per tres empreses del Grup Soler que buscaven un "tracte favorable" del Govern

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges  rafael rib   als passadissos del parla180209121922

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges rafael rib als passadissos del parla180209121922 / Bernat Vilaro

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La imatge mostra 16 persones a peu d’un avió, a més del pilot. Dos d’ells porten samarretes del Barça. Acudeixen a veure la final de la Champions entre l’equip català i la Juventus de Torí, el 6 de juny del 2015. En la foto, que avança EL PERIÓDICO, apareixen Rafael Ribó, actual Sindic de Greuges català, l’exdiputat de  Convergència R. C. i la seva dona, Francesca Guardiola, germana de Pep Guardiola, que llavors era subdirectora de Relacions Exteriors del Govern d’Artur Mas i ara és Delegada del Govern als països nòrdics.

També hi són Josep Antoni Rosell, llavors director general d’Infraestructures.Cat i l’empresari Jordi Soler Paredes, que suposadament va pagar el viatge de tots. Aquests dos últims estan investigats per l’Audiència Nacional en el ‘cas 3%’ de finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya. La fotografia va ser enviada el 7 de juny del 2015 a través de WhatsApp per "un dels possibles assistents" a Jordi Soler i recuperada després per la Guàrdia Civil a l’analitzar el telèfon mòbil de l’empresari investigat per participar en la trama corrupta.

L’informe de la Guàrdia Civil entregat al jutge l’1 d’agost revela que el viatge en el vol AOJ96 d’Air Charter Service Spain "va tenir un cost total de 39.900 euros, fraccionat en tres trams de 13.300 euros facturats a nom de tres empreses diferents: Electromecánica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service", totes de l’empresari investigat.

Càtering VIP estàndard

Segons la documentació remesa al jutge, l’avió contractat per Soler va ser un Dassault Falcon 900EX, amb 14 seients per a passatgers, que podien portar un equipatge petit, de 20 quilos per persona, i van disfrutar d’un "càtering VIP estàndard". Els 14 viatgers van sortir de l’aeroport del Prat el 6 de juny a les dotze del migdia i van arribar a Berlín a les 14.10 h. Van tornar a Barcelona després del partit, que va acabar amb el triomf del Barça per 3-1.

El nou informe de la Guàrdia Civil ratifica els indicis que ja estava investigant el jutge De la Mata. En un altre informe anterior, del març passat, que va avançar el diari ‘El País’, els investigadors apuntaven l’existència de "noves modalitats en l’assumpció de pagaments en contraprestació per l’operativa investigada", en al·lusió a la trama del 3%. Allà incloïen la "invitació per a assistència a esdeveniments esportius". Segons la Guàrdia Civil, es "realitzaven a persones de l’entorn del partit polític investigat i de les administracions adjudicadores per assistir a presenciar diversos esdeveniments de lleure, com és el cas d’invitacions per al desplaçament, allotjament i assistència a partits de futbol o obres teatrals".

"Gran desemborsament econòmic"

El cas del viatge a la final de la Champions va ser, segons la Guàrdia Civil, un regal d’“especial rellevància” pel “gran desemborsament econòmic” que va suposar per Soler dins d’aquestes invitacions, que pretenien obtenir “un tracte favorable” de les autoritats i fer que tingués “certa capacitat d’influència” per aconseguir obres públiques a Catalunya.

Els investigadors van recuperar diversos missatges entre els viatgers a la final de la Lliga de Campions de futbol. En un, el 3 de juny del 2015, l’exdiputat R. C., un dels convidats al viatge segons la Guàrdia Civil, va escriure a l’empresari: "El Rafael té una entrada provinent del Barceló i em pregunta si hi ha plaça per a la seva filla Alba". Soler respon: "Oki. Ara ja som 14 i 14". Es refereixen al Sindic de Greuges, Rafael Ribó, i a la seva filla, que van formar part dels passatgers.

A les 15.09 h del 6 de juny, ja a Alemanya, l’empresari adverteix des de l’aeroport de Berlín la seva secretària que no van massa còmodes en el seu trasllat cap a l’estadi. "Eva, parla amb la de l’avió. Les furgos que ens han vingut a buscar són en total 12 pax i en som 14. De moment anem, però molt estrets".

Un missatge més que consta en el sumari revela el caràcter reservat del vol. L’empresari Soler escriu 17.30 h del 6 de juny, hores abans del partit de futbol, a un familiar. "Ara soc a Berlín. No li diguis a ningú. Ja t’ho explicaré. Viatge ‘comercial’”.

"Gràcies per un dia únic"

Després de la victòria del Barça i la tornada a Catalunya, R. C. escriu a l’empresari en el seu nom i el de la seva dona, Francesca Guardiola. "Moltes gràcies, Jordi, per fer-nos possible viure un dia tan únic com el d’ahir. F&R".

No va ser l’únic cas. La Guàrdia Civil considera que "el senyor Soler complimenta directius de CDC o responsables polítics del mateix partit, facilitant-los entrades per assistir a partits de futbol" i que, "del context d’algun dels missatges reflectits, s’evidencia la finalitat o aparent intencionalitat perseguides pel senyor Soler amb aquestes invitacions".

Va ser el cas d’un partit de quarts de final de la Copa del Rei, celebrat el gener del 2012 entre el Reial Madrid i el Barça al Santiago Bernabéu. L’empresari investigat va oferir llavors entrades a Albert Batet, que era alcalde de Valls (Tarragona) i ara és portaveu de Junts per Catalunya al Parlament. Soler li va proposar convidar-lo al partit, ja que el polític era a Madrid i ell tenia "diversos seients". Aquest va respondre: "Hòstia, estic amb Quico Homs, fent ponència congrés CDC, dp et truco!!!". I va acudir finalment al partit a Madrid.

Notícies relacionades

Jordi Soler va confessar el juny del 2018 davant el jutge De La Mata que havia realitzat pagaments a fundacions pròximes a Convergència per aconseguir obres públiques en el que va anomenar "la Catalunya interior". Llavors va assegurar que per aconseguir les obres s’havia de formar part d’"una llista" i que per entrar en la llista va col·laborar amb les seves fundacions. Després, va començar a guanyar obres. "Jo vaig fer el que em va aconsellar el meu avi. Ell deia que en la guerra civil quan mataves un pollastre s’havien d’amagar les plomes perquè el veí no sabés que havies matat un pollastre".

L’Audiència Nacional investiga vuit obres concedides a l’empresari Soler, que va donar 664.604 euros a fundacions pròximes a CDC entre el 2008 i el 2015. Es tracta d’un ambulatori a Mataró, el manteniment d’edificis escolars de Barcelona, les obres de l’institut Lluís Peguera a Manresa, la construcció d’un centre cívic a Sant Fruitós de Bages, el manteniment integral de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (a Mollet del Vallès), la rehabilitació del pavelló de Nostra Senyora de la Mercè al recinte històric de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la urbanització entorn de blocs de l’Incasol a Sabadell i el  subministrament i servei integral de l’enllumenat públic a Tona. Els quatre últims contractes van suposar 6,5 milions d’euros per a les empreses del Grup Soler, segons els informes.