CORRUPCIÓ.CAT

L'Audiència Nacional imputa l'exgerent de TV-3 pel finançament irregular de CDC

El jutge apunta que va col·laborar fent factures falses per pagar un deute de 750.000 euros que el partit tenia amb un empresari del '3%'

TV-3 haurà d'entregar a la Guàrdia Civil tots els contractes firmats amb Oriol Carbó i les seves empreses

zentauroepp49262105 joan manuel parra190729162932

zentauroepp49262105 joan manuel parra190729162932 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El jutge José de la Mata ha imputat l’exgerent de TV-3, Oriol Carbó Seriñana, per la seva presumpta participació en el finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya. Carbó haurà de prestar declaració com a investigat a l’Audiència Nacional el 10 de setembre.  El magistrat explica la seva decisió en una interlocutòria firmada el 5 d’agost a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Oriol Carbó era alt executiu de la productora Triacom Audiovisual i segons el jutge existeixen "indicis" que va seguir "instruccions especifiques de Germà Gordó" perquè pagués un deute que el partit tenia amb l’empresari Joan Manuel Parra des de la campanya electoral del 2010.

Segons la interlocutòria del jutge, Gordó va donar instruccions "expresses i directes" perquè es pagués el deute del partit mitjançant "factures per girar a l’empresa Triacom", en sis pagaments mensuals. El jutge De la Mata afegeix que les factures es giraven per "suposades i òbviament inexistents col·laboracions" de les empreses de Parra en "produccions audiovisuals de Triacom Audiovisual SL per a la Corporació Catalana de Mitjans Audivisuals".

Amb aquest mètode, Convergència hauria saldat en el seu benefici un deute d’"aproximadament uns 750.000 euros" amb l’empresari Parra. Els diners els hauria entregat l’empresari a Convergència, segons ell mateix ha confessat a l’Audiència Nacional dins de la causa del 'cas 3%' per a les eleccions del 2010 i a canvi de rebre contractes públics. EL PERIÓDICO va donar a conèixer la denúncia de l’empresari, la seva presa de declaració a l’Audiència Nacional i les peticions del fiscal anticorrupció sobre això fa uns dies.

Factures dictades

El magistrat relata com Germà Gordó, que va ser gerent de CDC i conseller de Justícia de la Generalitat, i l’exgerent de TV-3 van mantenir reunions o converses "just abans del lliurament de cada factura" perquè el polític convergent "dictés" l’empresari "el concepte concret que havia de fer constar a cada factura". Carbó era qui després li transmetia a Parra com havia de preparar les factures per les suposades col·laboracions amb TV-3, de manera que el partit saldés el seu deute amb ell sense deixar empremta.

El magistrat, a més d’imputar l’exgerent de la televisió pública catalana, atén una altra petició del fiscal anticorrupció José Grinda i ordena a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que entregui a la Guàrdia Civil tots els contractes que hagi realitzat amb Oriol Carbó i l’empresa Triacom Audivisual SL o qualsevol altra de vinculada amb aquesta.

Aquest mètode de finançar a CDC utilitzant pagaments de TV-3 és, segons el jutge, "una singularitat" dins "del patró de comportament habitual" del partit per finançar-se irregularment, com el defineix el magistrat. El "patró" que han descobert els investigadors del ‘cas 3%’, remarca la interlocutòria, és que “alts càrrecs del partit CDC [...] en connivència amb empresaris i altres càrrecs d’índole política, van posar en marxa una estructuraper finançar il·legalment aquest partit políticde forma encoberta”.

El jutge de l’Audiència Nacional assegura en la interlocutòria que per aconseguir aquests diners els implicats “alteraven tot tipus de concursos públics amb la finalitat de dirigir-los cap a les empreses dels empresaris connivents, els quals, al seu torn, feien donacions a fundacions lligades a CDC ((CatDem i Fòrum Barcelona). El jutge conclou que els pagaments "es realitzaven per les empreses" i "s’obtenien per les fundacions, i per tant, pel partit polític CDC".

Els "jerarques" polítics

Notícies relacionades

La interlocutòria assenyala que de vegades les empreses donaven diners a canvi d’una adjudicació d’una obra o un contracte públic concret, però altres vegades els empresaris feien "donacions" sempre "d’acord amb els jerarques polítics del partit, per crear o mantenir una bona relació amb el partit i els seus jerarques, i així ser considerades elegibles i ser tingudes en compte per a futures adjudicacions il·lícites, és a dir, simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris de tals contractes".

El jutge De la Mata col·loca la supervisió de tot aquest entramat "sota el control" d’Andreu Viloca, que va ser tresorer de CDC i està imputat en la causa.  Aquest control era "exhaustiu" i incloïa licitacions d’obra pública i serveis d’ajuntaments, diputacions, consells i organismes dependents de la Generalitat, sempre sota el control de Convergència.  A canvi de les adjudicacions de les obres, el jutge conclou que els empresaris "realitzaven pagaments encoberts al partit sota l’aparença de donacions, a través de les fundacions CatDem i Fundació Fòrum Barcelona".