NOU GOVERN

L'Assemblea de Madrid acull el Ple d'investidura que nomenarà Díaz Ayuso presidenta regional

La candidata del PP governarà la Comunitat després de més de dos mesos de negociacions amb Ciutadans i Vox

zentauroepp49290807 madrid 01 08 2019  politica  isabel diaz ayuso  partido popu190801141855

zentauroepp49290807 madrid 01 08 2019 politica isabel diaz ayuso partido popu190801141855 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Assemblea de Madrid acollirà aquest dimarts i dimecres el Pled’investidura  que designarà la candidata del PP a la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, com a presidenta regional, després d’haver arribat a un acord les tres formacions del bloc de centredreta (PP, Ciutadans i Vox) després de més de dos mesos de negociacions.

Així ho va decidir dimarts passat el president del Parlament madrileny, Juan Trinidad, després d’haver mantingut les rondes de consulta amb els grups parlamentaris en la qual els populars van proposar Ayuso i els socialistes, el seu portaveu Ángel Gabilondo.

Es tractarà del segon ple d’investidura després que fa un mes tingués lloc la primera ronda de contactes, i després de no haver-hi acord entre les tres parts del bloc de centredreta, se celebrés un Ple sense candidat el passat 10 de juliol.

Discrepàncies inicials

Però per fi després de més de 60 dies de negociacions, les tres formacions de centredreta s’han aconseguit posar d’acord, malgrat les desavinences inicials que van protagonitzar el partit taronja i Vox, en les quals Ayuso va haver d’actuar de mediadora.

Des del famós cafè en un hotel madrileny, passant perquè Cs només volia reunir-se amb aquest partit per mostrar-li els acords als quals arribés amb el PP, fins a finalment acceptar el document definitiu de la formació de Santiago Abascal.

Justament aquesta decisió de reprendre les rondes de contactes es va produir l’endemà que la portaveu de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, presentés l’esmentat document per recolzar la investidura de la popular. Tant ella com el portaveu de Ciutadans van donar el vistiplau, per això Vox va decidir que votaria 'sí' en la investidura d’Ayuso.

La candidata del PP va celebrar llavors el recolzament de Ciutadans i Vox, que donaran llum verda a un "Govern històric" units per "la defensa de la Constitució". Va assegurar que serà un Executiu compromès amb la baixa fiscalitat, que lluitarà per una "regió de llibertats" que sigui la segona casa de tots els espanyols.

Imputació inoportuna

Però, just la mateixa setmana en què Ayuso celebrava el seu èxit, la Fiscalia Anticorrupció demanava la imputació de les expresidentes regionals Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, per presumpte finançament il·legal del partit. La popular es va desmarcar de les seves predecessores al·legant que és "una altra persona, amb un altre perfil i una altra etapa".

Això, sumat a les informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació durant la setmana passada que relacionen Ayuso amb la trama Púnica o l’avaltrama Púnica rebut per una empresa participada pel seu pare per l’ens Avalmadrid, poden entelar la proclamació de la futura presidenta autonòmica. Tot i que des de Génova està acompanyada i defensen que ella representa "una nova etapa" del partit.

Des del’oposició han recordat al partit taronja que després de conèixer aquestes informacions de la popular, encara és a temps de propiciar un altre canvi a la regió. El candidat de Más Madrid, Íñigo Errejón, ha avisat aquesta formació que donar-li una "pròrroga" al PP de Madrid és "tacar-se de la seva corrupció" i que s’hauria de replantejar el seu recolzament.

Crida a Ciutadans

Per la seva part, des delPSOE-M  han assenyalat que el que té a la seva mà canviar aquesta situació és Ciutadans, que pot "apostar per un Govern emparat per la ultradreta i un partit sota la sospita de la corrupció o un partit amb un president del Govern assenyat i moderat i net com és Ángel Gabilondo".

Així mateix, la portaveu d’Unides Podem IU-Madrid en Pie va acusar la formació taronja de no entrar en les institucions per regenerar, i de recolzar el Govern de la "involució". Fins i tot Más Madrid ha demanat una reunió d’emergència a tots els grups per analitzar aquesta situació abans de la celebració del debat d’investidura la setmana que ve a fi de trobar solucions i vies alternatives.

Podem també ha sol·licitat un Ple monogràfic per parlar sobre la connexió d’Avalmadrid amb Ayuso; mentre que el PSOE es planteja proposar una comissió d’investigació.

Discurs inicial

El Ple d’investidura començarà aquest dimarts a les 12 hores i Díaz Ayuso exposarà sense límit de temps el seu programa polític, després de la qual cosa Trinidad suspendrà la sessió. Dimecres, a les 10 hores, es reprendrà el ple i podrà intervenir un representant de cada grup parlamentari de menor a major que ho sol·liciti durant 30 minuts. Díaz Ayuso els podrà contestar individualment o de forma conjunta i sense limitació de temps.

Els representants dels grups parlamentaris tindran dret a una rèplica de 15 minuts cada un i la intervenció de la candidata, novament sense limitació de temps, tancarà el debat. El president de l’Assemblea suspendrà la sessió i anunciarà l’hora de la votació d’investidura.

Si la candidata aconsegueix el vot favorable de la majoria absoluta de la Cambra madrilenya (67 diputats), obtindrà la confiança de l’Assemblea. En cas que en aquesta primera votació Díaz Ayuso no aconseguís sumar la majoria absoluta, la seva proposta serà sotmesa en una nova votació a les 48 hores, és a dir, el 16 d’agost, i obtindrà la confiança de l’Assemblea si aconsegueix una majoria simple dels diputats presents (més sís que nos).

Absent per un viatge

Notícies relacionades

Durant aquest Ple, la diputada de Más Madrid Tania Sánchez, que es troba de baixa pel seu embaràs, podrà utilitzar el vot telemàtic, mentre que el diputat del PP Diego San Juan Benito no podrà fer-ho per trobar-se de viatge. El reglament no recull aquest benefici, tot i que al PP li donen prou números perquè la seva candidata, Isabel Díaz Ayuso, surti proclamada com a presidenta.

En total el bloc de centredreta sumarà 67 diputats davant els 64 del bloc de l’esquerra. Segons han indicat fonts populars a Europa Press, el vot del diputat que es troba de viatge per lluna de mel "no és decisiu", tot i que insisteixen que "farà tot el possible" per anar el dia 14 d’agost a la votació d’Ayuso.