Comunitat de Madrid

Cs defensa el seu pacte amb Ayuso, però demanarà dimissions si hi ha imputats

«Si hi ha un imputat per corrupció se n'ha d'anar a casa», assegura el secretari general taronja

Unides Podem demana celebrar un ple monogràfic sobre la relació de la líder del PP amb Avalmadrid

zentauroepp49011537 asamblea madrid190710124202

zentauroepp49011537 asamblea madrid190710124202 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

“Si hi ha un imputat per corrupció se n’ha d’anar a casa”, ha asseverat el secretari general de CsJosé Manuel Villegas, per defensar el seu pacte amb la popular Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. Els taronges, que compartiran el pròxim Govern de la regió amb el PP, eviten l’ombra de corrupció que va planar sobre la líder popular després que diversos mitjans publiquessin informacions sobre la seva relació amb la trama Púnica o l’impagament de l’IBI durant cinc anys. 

Els liberals asseguren que en l’acord que van assolir amb Díaz Ayuso fa unes setmanes queden ben amarrades les “garanties” que qualsevol persones que sigui imputada per corrupció haurà de dimitir. “La línia vermella per a nosaltres sempre ha sigut la imputació”, ha remarcat Villegas aquest divendres en una entrevista a RNE.

Sobre la petició del PSOE i de Más Madrid de frenar la investidura i posar sobre la taula altres possibilitats, el dirigent de Cs ha dit que l’oposició “demana una cosa o una altra depenent del que li toca”. 

Plens i comissions

Després de les informacions, el grup parlamentari d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid ha demanat celebrar un “ple monogràfic” sobre la gestió d’Avalmadrid, l’entitat semipública que va concedir un préstec de 400.000 euros a una empresa en la qual participava el pare de la política madrilenya, i les possibles existències de tractes de favor a membres del PP per part de l’esmentada entitat.

El candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, ha proposat anar un pas més enllà i ha plantejat la possibilitat de crear una comissió d’investigació sobre aquest assumpte. "Estic preocupat institucionalment per això, pel que pugui significar per a la Presidència de la comunitat, tot i que respectem els processos i els procediments", ha assegurat.

La "màfia" i els seus socis

A més, la formació de Pablo Iglesias ha publicat un missatge a Twitter en el qual acusa la dirigent del PP de “mentir”, d’estar implicada en el ‘cas Púnica’, d’haver cobrat “un sou excessiu en un xiringuito” i d’estar cinc anys sense pagar l’IBI. “Per ascendir en la màfia has d’estar fins al coll”, sentencien. 

 

Un missatge del qual es va fer ressò la coportaveu parlamentària de Podem, Ione Belarra. “¿Es pot dimitir abans de la teva pròpia investidura?”, es preguntava la diputada morada abans d’assenyalar que “seria un bon primer exemple el cas de la senyora Ayuso”. 

També a través de Twitter, Íñigo Errejón, el cofundador de Más Madrid, ha assenyalat que “se li faran llarguíssims a Ayuso els dies fins a la seva investidura” després de les informacions conegudes. “Avís als seus socis: donar-li una pròrroga al PP de Madrid és tacar-se de la seva corrupció”, ha asseverat retraient a Cs Vox que mantinguin els populars en el poder.

“Enfangar el camp”

Seguint la tònica dels últims dies, els populars han volgut restar importància a la situació i han acusat l’esquerra madrilenya de voler “enfangar” la investidura de Díaz Ayuso. El secretari de Participació, Jaime de Olano, ha assegurat que “no és gens nou que l’esquerra, quan perd les eleccions o quan no aconsegueix un Govern, el que pretén sempre és enfangar el camp”.

A més, Olano ha apuntat que al PP hi ha més de 40 dirigents que han sigut “vilipendiats” per l’esquerra i que després han resultat absolts de totes les imputacions.  

AvalMadrid

Notícies relacionades

A les notícies publicades durant els últims dies se suma la informació revelada per Infolibre i que explica com Díaz Ayuso podria ser sospitosa de dues operacions d’alçament de béns. En concret, apunten que la política madrilenya es va posar en contacte amb AvalMadrid, una entitat semipública que havia concedit uns préstecs de 400.000 euros a l’empresa MC Infortecnia de la qual el seu pare era soci. Díaz Ayuso va reconèixer a un directiu d’AvalMadrid que l’empresa del seu pare “estava morta”

Tres setmanes després, la futura presidenta de la Comunitat de Madrid va rebre una donació dels seus pares d’un pis que estava posat com a aval en aquest crèdit. Més tard va ocórrer el mateix amb unes oficines. Així, apunten, AvalMadrid no va poder cobrar el deute.