ASSENYALADA EN EL MARC DE LA PÚNICA, PER L'IBI I PER UN SOU DE 4.200 EUROS

L'ombra de la corrupció amenaça el mandat de Díaz Ayuso

Més Madrid i PSOE proven de frenar la investidura i pressionen per al 'no' de Cs

Els taronges diuen que el seu pacte amb el PP inclou la dimissió de qualsevol imputat

zentauroepp49290807 madrid 01 08 2019  politica  isabel diaz ayuso  partido popu190801141855

zentauroepp49290807 madrid 01 08 2019 politica isabel diaz ayuso partido popu190801141855 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El camí d’Isabel Díaz Ayuso  per ser la nova presidenta de la Comunitat de Madrid es posa cada vegada més difícil. A sis dies de la seva investidura, diversos mitjans de comunicació van destapar la relació de la líder del PP madrileny amb membres de la trama Púnica, el seu deute amb l’Ajuntament de la capital per no pagarl’IBI  durant cinc anys o el salari de 4.200 euros que va cobrar durant anys a Madrid Network, una entitat publicoprivada creada per l’expresidenta de Madrid, Esperanza Aguirre. Unes informacions a les quals els conservadors no donen crèdit però que l’esquerra va utilitzar per provar de frenar el debat de dimarts, que va situar tota la pressió sobre Ciutadans, futur soci de govern dels de Pablo Casado.

L’ombra de la corrupció sembla que amenaça el mandat de Díaz Ayuso, que, de moment, va haver de veure com aquest dijous el PSOE Más Madrid demanaven a la resta de formacions presents en el Parlament autonòmic suspendre la investidura per a la situació. El secretari general socialista a la regió, José Manuel Franco, va assegurar que encara hi ha prou temps per “evitar un govern hereu de la corrupció del PP”. Així, va llançar la pilota a la teulada del líder de Cs a Madrid, Ignacio Aguado, a qui va reclamar “voluntat política” per fer “un pas cap a la decència” i apostar pel candidat socialista, Ángel Gabilondo

Íñigo Errejón, el cofundador de Más Madrid, també va redoblar la pressió sobre elsd’Albert Rivera  i va situar tots els partits a una “reunió d’emergència” per estudiar possibles alternatives. “Durant aquests mesos hem fonamentat que el PP de Madrid deté un problema estructural que no es resol amb la rotació dels seus líders”, van explicar. Referent a això, van lamentar que “cada nova cara” que col·loquen en la Comunitat “acaba esquitxada per les mateixes trames, PúnicaGürtelLezo”. Per acabar, van deixar un recordatori a Aguado: “La investidura no es troba en els cursos democràtics adequats perquè es produeixi”. 

Cs esquiva la pressió

Els liberals no fan cas de les pressions de l’esquerra madrilenya al·legant que la seva entrada en el pròxim Executiu autonòmic -ocuparan la vicepresidència i 6 conselleries- és la millor garantia que no hi haurà corrupteles. Malgrat que l’aparició de la trama Púnica dificulta una mica més el recolzament dels taronges a Díaz Ayuso, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, es va escudar en un “programa de govern molt estricte” que van firmar amb el PP i que implica la dimissió de tots aquells que siguin imputats per corrupció. 

No obstant això, els conservadors no semblen preocupats per les conseqüències que puguin tenir unes informacions a què van restar valor. “Nosaltres no donem gaire crèdit a totes aquestes notícies que surten”, va asseverar el secretari de Participació del PP, Jaime de Olano, que va considerar que la futura presidenta de la Comunitat de Madrid suposa obrir una “nova etapa”. “Al PP hem fet un pas endavant amb noves persones i noves cares al capdavant dels projectes”, ha insistit. 

La Púnica, l’IBI i els 4.200 euros

Notícies relacionades

En concret, des de la seu popular del carrer Génova van rebutjar la veracitat de la informació avançada pel digital ‘VozPopuli’ sobre la intermediació que realitzava la política madrilenya amb membres de la trama Púnica per dur a terme campanyes mediàtiques que buscaven millorar la reputació de l’exlíder del PP, Esperanza Aguirre. 

A més, ‘El País’ va revelar que des de l’any 2008 i fins al 2011, quan va entrar com a diputada a l’Assemblea de Madrid, Díaz Ayuso va estar treballant a Madrid Network, una entitat publicoprivada creada per Aguirre, on cobrava 4.200 euros al mes. Va ser a partir del següent any, el 2012, quan la líder del PP va començar a acumular un deute amb l’Ajuntament de la capital al no pagar l’IBI d’unes oficines durant cinc anys, segons va explicar Infolibre. A això s’hi suma el crèdit de 400.000 euros que va sol·licitar MC Infortecnia, empresa de la qual el seu pare posseïa el 25%, a AvalMadrid, una entitat semipública, i que no s’ha tornat.