DESPRÉS DE LA INVESTIDURA FALLIDA

Podem, amb els telèfons encesos i un «llarg document» preparat

Els d'Iglesias esperen que els truqui Sánchez tot i que no descarten fer el primer pas

Demanen reprendre les negociacions en el punt en el qual es van deixar i assolir un acord integral

zentauroepp49210242 pablo iglesias190725141553

zentauroepp49210242 pablo iglesias190725141553 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

“Telèfons encesos” i “un llarg document” programàtic guardat al calaix. L’estratègia de Podem sembla senzilla. Esperar que Pedro Sánchez truqui -tot i que no descarten fer-ho els morats- i tornar a asseure’s en una mesa de negociació per reprendre el diàleg que es va trencar després de la fallida investidura fallida investidura. Fins que aquell moment arribi, Podem pren aquests dies com un remei “desinflamatori” per a tota la crispació que es va generar a la tribuna del Congrés entre el líder del partit, Pablo Iglesias, i el president del Govern en funcions. Una vegada el cap socialista hi contacti, posaran sobre la taula totes les mesures que han anat recopilant durant les últimes setmanes basant-se en les reunions que ja van tenir amb l’Executiu abans del debat d’investidura. Però el problema continuarà sent “com es constituirà el Govern”, asseguren fonts de Podem, que recorden que la seva posició -malgrat els debats interns- continua sent la mateixa: tirar endavant una coalició que els permeti entrar en el Consell de Ministres.

 

Des que Sánchez va sortir de la Cambra baixa amb 155 'nos' a l’esquena i només amb el suport del seu grup parlamentari i del diputat del PRC, els contactes entre PSOE Unides Podem van quedar en suspens. Els morats concedeixen als socialista la potestat de marcar els temps, d’iniciar les converses. Apunten, però, que no tenen cap problema en ser ells els que marquin el número de la Moncloa: “Noes tracta de qui quedi bé”. Tot i així, confien en la “racionalitat” de totes les parts i que aquest silenci estigui servint per “reconstituir alguns ponts” que es van fer malbé per les formes que van mantenir les dues formacions. 

Encara queda molta tensió a les files d’Unides Podem. Els cinc dies de converses frenètiques -des que Iglesias va fer un pas enrere- per tirar endavant la investidura van provocar molts frecs. “El PSOE interactua amb els partits a través dels mitjans de comunicació”, denuncien. Uns retrets que, malgrat la contínua mà estesa a reprendre el diàleg, se centren en la filtració d’un document de Podem, per part del gabinet de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo. Segons asseguren fonts casa, la Moncloa va modificar el nom d’aquest arxiu. Al principi era ‘Àrees de responsabilitat d’Unides Podem’ i el van canviar per ‘Exigències de Podem al PSOE’. “Cal deixar-se de moviments de cara a la galeria”, asseveren abans de reclamar al president del Govern un “canvi d’actitud”. 

Acord integral

Sigui qui sigui qui truqui primer, a Podem tenen clar que el següent pas ha de ser reprendre les negociacions en el punt en el qual es van deixar. L’última oferta del PSOE consistia en una vicepresidència social per a la número dos del partit, Irene Montero, i els ministeris de VivendaSanitat Igualtat. Un punt de partida que, per als d’Iglesias, ha d’anar acompanyat d’una negociació integral. “No s’entén que quan ja s’havia assumit un Govern de coalició es plantegi una altra cosa”, reivindiquen des del partit morat.

 

Fonts de la formació, però, reconeixen que existeix cert debat en el si d’Unides Podem sobre com afrontar el diàleg amb els socialistes des que IU va defensar buscar un Govern de coalició sense perdre de vista la possibilitat de conformar-se amb un acord programàtic que els permeti actuar des de l’oposició.

Col·lectius socials

Notícies relacionades

Aquests dies s’han quedat de guàrdia el secretari d’Acció de Govern, Pablo Echenique, i la coportaveu en el Congrés, Ione Belarra, preparats per rebre el document programàtic que Sánchez diu que està preparant arran de les reunions que està mantenint amb la societat civil. Unes trobades que a Unides Podem veuen positives: “Hauria sigut bo que el PSOE hagués fet això abans”. El cap del partit també està al corrent de qualsevol moviment que pogués produir-se, tot i que divendres ell i la portaveu parlamentària van ser pares per segona vegada, com Iglesias va anunciar a Facebook, després que Montero donés a llum una nena. Moment que va utilitzar Sánchez per felicitar-lo per Twitter.