ESCENARI POSTELECTORAL

Cs certifica el seu 'no' a Sánchez després del pacte a Navarra

«Amb el nostre recolzament que no hi comptin», diu la portaveu del partit, Lorena Roldán

zentauroepp49260916 rivera roldan190729124357

zentauroepp49260916 rivera roldan190729124357 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Efe

La portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, ha denunciat el “pacte de la infàmia” que ha permès a la socialista María Chivite convertir-se en la nova presidenta de Navarra, una operació que segons el seu parer certifica el ‘no’ de la formació taronja a la investidura de Pedro Sánchez.

En una entrevista amb Efe, Roldán ha reaccionat així al fet que la secretària general del PSN-PSOE, María Chivite, hagi sigut elegida aquest divendres presidenta del Govern Foralamb els vots del seu partit, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra, l’abstenció de part del grup d’EH Bildu i el rebuig de Navarra Suma.

Per a Roldán, advocada de professió i acabada d’elegir candidata de Cs a la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes, Pedro Sánchez “ha traspassat una línia vermella molt greu, inacceptable per als demòcrates”, a l’“entregar les claus de Navarra a Arnaldo Otegi”, líder d’EH Bildu.

Segons la portaveu de Cs, aquest “pacte de la vergonya” ha deixat “clar” quins són els veritables “aliats de Sánchez”.

“Ens ha confirmat que Sánchez ha abandonat el constitucionalisme”, ha afegit Roldán, que ha remarcat que “és la primera vegada que un president de la democràcia a Espanya pacta amb Batasuna per poder arribar al poder”.

Per a la nova membre de l’executiva de Cs, “el pla de Sánchez és aliar-se amb els que només tenen un projecte per al país: liquidar-lo”.

“Amb el nostre recolzament que no hi comptin”,ha insistit Roldán, que ha apuntat que tot indica que Cs va prendre la decisió correcta quan en una votació interna als òrgans del partit es va optar per no recolzar en cap cas el líder socialista en la seva investidura.

Decisió unànime

Roldán ha recordat que el ‘no’ a Sánchez va ser una decisió “unànime” de la direcció de Cs abans de les eleccions i així es va comunicar de forma “clara i sincera” a la ciutadania, compromís que no incompliran ara.

“No podem trair ni les nostres decisions preses democràticament ni la nostra paraula donada, i a més l’actitud de Sánchez en els últims mesos no ha fet més queconfirmar que la decisió era l’adequada”, ha afegit.

D’aquesta decisió van participar en el seu dia persones que després “legítimament” s’han desmarcat, ha apuntat la portaveu de Cs, per a qui són els exmembres de la cúpula, com Toni Roldán, els que han virat la seva posició, i no la direcció del partit.

També s’ha referit a altres “decisions de persones externes”, com Francesc de Carreras, un dels fundadors de la formació taronja i que ha criticat l’evolució del partit “cap a un nacionalisme espanyol contrari al seu ideari”.

Roldán, si bé continua “admirant” De Carreras “com a jurista”, ha volgut alhora emfatitzar que “no és infal·lible” i “també es pot equivocar”.

En aquest sentit, ha recordat que el catedràtic de Dret Constitucional al seu dia no va veure futur a Cs fora de Catalunya ni va avalar inicialment que Inés Arrimadas substituís Albert Rivera com a aspirant a la Generalitat.

Sobre si hi ha hagut un gir ideològic de la formació des de la seva fundació, el 2006, ha dit que Cs ha tingut una “evolució lògica” en paral·lel al context polític a Catalunya i Espanya.

“Evidentment cal adaptar-se al que està passant, i més veient l’actitud del Partit Socialista. Nosaltres hem hagut de ser molt crítics amb els abusos dels nacionalismes i hem hagut de fer el que el president del Govern no fa”, ha dit.

“Centre liberal”

Quan se li ha preguntat sobre com definiria en el dia d’avui el partit, ha assenyalat que es tracta d’una formació de “centre liberal”, cosa que li permet “arribar a acords a esquerra i dreta”.

Notícies relacionades

Roldán ha apressat que comenci la legislatura per poder treballar en propostes que la formació ja té sobre la taula.

“Com per exemple, la llei de la gestació subrogada. No podem mirar cap a un altre costat com si el fenomen no existís”, ha assenyalat la portaveu de Cs, defensora d’un “feminisme liberal”.