PACTE AUTONÒMIC

El PP, Cs i Vox a punt de tancar el seu acord per a Madrid

Els populars calculen que Ayuso tindrà la presidència la setmana que ve

Ortega Smith confirma que no forçaran la repetició electoral a la regió

undefined49005736 monasterio ayuso aguado190730202051

undefined49005736 monasterio ayuso aguado190730202051 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Si en alguna cosa coincideixen els dirigents del PP, Cs i Vox és que el pacte a la Comunitat de Madrid és imminent.  Els tres partits aposten perquè en els pròxims dies s’arribi a un acord satisfactori per a tothom que converteixi la popular Isabel Díaz Ayuso en la pròxima presidenta de la regió. Els populars calculen que la seva candidata podrà ser investida la setmana que ve.

Ayuso ha estat bolcada a intervenir entre Ignacio Aguado i Rocío Monasterio, els seus homòlegs en el partit liberal i ultra, respectivament. L’exigència dels de Santiago Abascal de negociar a tres bandes i el rebuig dels d’Albert Rivera a deixar-se fotografiar amb Vox ha complicat el diàleg des de finals de maig. No obstant, tot apunta que la solució passa per un acord programàtic –que inclou mesures imposades pel partit d’extrema dreta– que executi un Govern del PP i Cs. El mateix model fet servir a Múrcia per aconseguir un Executiu.

"No hi haurà eleccions, no governarà l’esquerra, arribarem a un acord", va asseverar ahir el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, allunyant l’amenaça de repetició electoral si no s’aconsegueix investir un president abans del 10 de setembre. El dirigent voxista va admetre que les converses estaven molt "avançades" i que hi ha "raons més que suficients per tenir clar» l’èxit de l’aliança. No obstant, quan se li va preguntar com es materialitzaria l’acord –un dels principal problemes per a Cs–, va reconèixer que és «bastant complicat convèncer" el cap dels taronges a Madrid, tot i que va restar importància a l’assumpte. 

Unir punts

No pensen el mateix a Ciutadans. Tot i que optimista, va condicionar el resultat final de les converses que les peticions de Monasterio s’adaptin als punts ja firmats amb el PP: "Nohi hauria d’haver esculls, estem esperant un document tancat amb Vox. Si aquest document és compatible, segur que hi haurà Govern". Un intent de demostrar que només han negociat amb els populars i evitar les crítiques per acostar-se a Vox. No obstant, per al dirigent liberal la pilota és ara a la teulada d’Abascal.

Notícies relacionades

El PP, intervenint entre els seus dos socis, veuen també molt a prop l’acord que els permeti presidir la Comunitat, segons va assenyalar el president regional en funcions, Pedro Rollán.