al congrés

Ciutadans porta al TC els acataments a la Constitució dels diputats independentistes

La formació taronja denuncia les fórmules que van utilitzar els diputats de partits com ERC o JxCat, que van fer referència a "la república catalana" o "als presos polítics"

zentauroepp49279195 fotodeldia  graf917  madrid  31 07 2019   la portavoz nacion190731141254

zentauroepp49279195 fotodeldia graf917 madrid 31 07 2019 la portavoz nacion190731141254 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts

Ciutadans ha presentat aquest dimecres un recurs d’empara davant delTribunal Constitucional al considerar contràries a la Carta Magna les fórmules d’acatament utilitzades pels independentistesen la passada sessió constitutiva del Congrés.

La formació taronja denuncia les fórmules que van utilitzar els diputats de partits com ERC o JxCat, que van fer referència a "la república catalana" o "als presos polítics", perquè segons el recurs "no s’ajustaven al disposat al Reglament" de la Cambra i incloïen condicionants "notòriament inconstitucionals".

En l’escrit registrat en el Constitucional, Ciutadans demana que els 21 parlamentaris que van acatar la Carta Magna amb aquestes fórmules perdin la seva condició plena de diputats fins que no tornin a jurar o prometre "conforme a la doctrina constitucional". La portaveu del partit, Lorena Roldán, ha lamentat que els diputats que van recórrer a aquestes fórmules van muntar "un xou" per "burlar-se de la Constitució" i "humiliar tots els espanyols".

En declaracions als mitjans a les portes del Tribunal, i acompanyat pels diputats Edmundo Bal i Sara Giménez, Roldán ha criticat també la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per actuar "al servei de Pedro Sánchez" i no frenar aquests acataments.

De fet, el recurs va dirigit contra els diferents acords de la Mesa de la Cambra que van desestimar revisar la legalitat d’aquestes fórmules després de sol·licituds de Ciutadans que qüestionaven que s’ajustessin a dret.

Roldán ha explicat que aquest recurs arriba dos mesos després de la sessió constitutiva de les Corts, el 21 de maig passat, perquè primer van preferir "esgotar la via parlamentària" abans de procedir a la judicial.

El PP ja va presentar per un informe un recurs en aquest tribunal el 19 de juliol passat, en el qual va demanar que es revisessin "un a un" els acataments dels polítics catalans al Congrés i el Senat.

Al marge d’aquest recurs i preguntada també per si Albert Rivera acudirà a una futura ronda de contactes per a la investidura convocada per Pedro Sánchez, Roldán ha recordat que no és a ell al líder del PSOE a qui li correspon aquesta funció, sinó al Rei, i li ha demanat que "deixi de marejar la perdiu" perquè "té clar qui són els seus socis".

Notícies relacionades

Ha descartat també una possible investidura del líder del PP, Pablo Casado, amb el recolzament de Ciutadans, ja que aquesta requeriria també l’abstenció del PSOE i això és "inviable després de veure l’actitud de Sánchez", segons ha afirmat la portaveu de la formació taronja. 

Sobre la possibilitat d’una candidatura conjunta de PP i Ciutadans al Senat, com va suggerir ahir Pablo Casado, Roldán ha manifestat que des del seu partit "no es contempla".