en una carta

El Govern espanyol reclama a la Generalitat que redueixi la despesa sanitària i farmacèutica

Salut respon: "No farem cap retallada en salut"

fcasals28037241 barcelona  barcelones   04 12 2014   cuaderno del domingo   190309135859

fcasals28037241 barcelona barcelones 04 12 2014 cuaderno del domingo 190309135859

1
Es llegeix en minuts
Acn / Barcelona

El Govern espanyol ha reclamat a la Generalitat que elabori un pla per reduir la despesa sanitària i farmacèutica. En una carta que ha avançat 'La Vanguardia' i a la qual ha tingut accés l’ACN, el Govern espanyol justifica la demanda en el fet que Catalunya no hagi complert la taxa de referència establerta per la Comissió Delegada del Govern d’Afers Econòmics els anys 2017 i 2018, que se situava en el 2,1% i el 2,4%, respectivament. El document reclama als departaments d’Economia i Salut que abans del 15 de setembre entreguin un informe que analitzi la situació i detalli mesures específiques per reduir la despesa.

Quant a la despesa en productes sanitaris, el Govern espanyol mostra un "especial interès" en les exopròtesis –les que substitueixen un membre– i les endopròtesis –les que substitueixen una articulació–, així com altres productes amb un "alt cost" . La carta apunta que, a part del 2017 i el 2018, Catalunya ja va superar les taxes de referència establertes l’any 2016 i que, per aquesta raó, s’han d’aplicar "mesures i propostes de millora" per reduir la despesa en medicaments i productes sanitaris .

"Polítiques d’austeritat del PP"

Després de la petició, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el seu departament no va fer "cap retallada", malgrat el pla d’ajustament en despesa sanitària que ha reclamat per carta el Govern, cosa que ha qualificatd’"incompetent"  per "cedir responsabilitats primer i després demanar retallades". 

"El govern del PSOE ens demana que continuem aplicant les polítiques d’austeritat del PP, és a dir, que retallem", ha denunciat aquest dimecres Vergés durant una visita al Centre de Salut Internacional i Malalties Contagioses Drassanes-Vall d’Hebron. 

Notícies relacionades

"Som el territori que dona més garanties en els temps d’accés als serveis sanitaris i els volem complir, tot i que sembla que ens estan demanant que els incomplim", ha insistit la consellera. 

Tot i que ha afirmat que el seu departament enviarà "tota la informació necessària" sobre la seva gestió, ha declarat que "no es pot mirar cap a una altra banda quan surt nova medicació", com la despesa de 320 milions d’euros per a l’hepatitis C, i ha lamentat que el govern central "destini 2.200 milions d’euros a despesa militar" en comptes d'a "respondre a les necessitats de la gent".