AUDIÈNCIA NACIONAL

El fiscal segueix a TV-3 la pista del finançament il·legal de CDC

L'acusació demana al jutge que requereixi a la CCMA els contractes amb la productora que va pagar despeses del partit

El ministeri públic també sol·licita que declari com a investigat l'administrador de Triacom Audiovisual

zentauroepp49262105 joan manuel parra190729162932

zentauroepp49262105 joan manuel parra190729162932 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal anticorrupció José Grinda ha premut l’accelerador per aclarir com més aviat millor un nou cas de presumpte finançament il·legal de l’extinta Convergència Democràtica (CDC) en l’epicentre del qual es troba l’exdiputat de Junts pel Sí i ex alt càrrec del Govern català Germà Gordó. La capsa de Pandora l’ha obert l’empresari Joan Manuel Parra, que va confessar dilluns a l’Audiència Nacional que l’expolític li va indicar que per poder cobrar uns serveis prestats al partit acudís a una productora audiovisual que va treballar per a TV-3. El ministeri públic ha sol·licitat aquest dimarts al jutge que requereixi a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a través de la Guàrdia Civil, els contractes subscrits amb aquesta productora, Triacom Audiovisual, o amb el seu administrador, Oriol Carbó, exgerent de la televisió catalana per a qui ha demanat la seva declaració com a investigat.

La petició del fiscal es produeix un dia després que Parra detallés davant el jutge José de la Mata, que investiga el ‘cas 3%’ de finançament il·legal de CDC, que va facturar per conceptes falsos a la productora Triacom per cobrar els treballs realitzats per a l’extint partit en la campanya de les eleccions del 2010 al Parlament. En total, uns 750.000 euros. L’empresari va precisar que Germà Gordó, que llavors era secretari del Govern català, va ser qui li va donar aquesta instrucció en una reunió que va situar l’abril del 2011. Una segona trobada, el 17 d’octubre, va ser gravada per Parra. El cedé es troba en mans del magistrat.

'El gran dictat' i un programa infantil

Parra va explicar al togat que va ser el productor audiovisual, Oriol Carbó, qui li va dir que girés les factures falses a Triacom amb conceptes d’aportació d’aparells per als programes de TV-3 ‘El gran dictat’, que es va emetre des del setembre del 2009 fins al gener del 2017, i ‘Fisch and chips”, del canal infantil de la televisió catalana (2011-2017). És per això que el fiscal s’interessa ara pels contractes de la CCMA amb aquesta productora, “qualsevol de les seves societats participades” i amb Oriol Carbó o empreses vinculades a ell. Però no es queda aquí i reclama, a més, que s’identifiquin les persones de la corporació catalana “que es van relacionar” amb el productor.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Carbó es veu immers en un procés judicial. En juny del 2015, la jutge d’instrucció de Barcelona que va iniciar la investigació pel ‘cas ITV’ va obrir una peça per aclarir els pagaments realitzats per empreses seves a Anna Vidal, dona d’Oriol Pujol, i a Sandra Buenvarón, cònjuge de David Madí, ex secretari de comunicació de l’últim Govern de Jordi Pujol i estret col·laborador d’Artur Mas fins al 2010. En aquestes indagacions, la magistrada també va demanar a la CCMA els contractes de la productora Triacom, d’on partia “la major part” dels fons que nodrien una d’aquestes societats. Dos anys després, va arxivar el cas per la prescripció del delicte de falsedat documental.

Es dona la circumstància que Carbó, David Madí i l’empresari Joan Manuel Parra tenen pendents un judici en un jutjat penal de Barcelona per haver col·laborat en una trama de factures falses.