Anar al contingut

MANIFEST PER UN ACORD D'ESQUERRES

Polítics del PSC i els comuns, per un pacte de Govern a Espanya

Consideren que l'aliança pacificaria el conflicte català i evitaria la involució d'un Executiu de dretes

Fidel Masreal

Polítics del PSC i els comuns, per un pacte de Govern a Espanya

JOAN CORTADELLAS

Nou manifest en favor del pacte d’esquerres a Espanya. Aquesta vegada es tracta del col·lectiu Pròleg, format, entre altres personalitats polítiques i acadèmiques, pels tinents d’alcalde de Barcelona Joan Subirats (Barcelona en Comú) i Laia Bonet (PSC), així com l’exconseller del PSC Josep Maria Vallès, l’exsindicalista i exdiputat dels comuns Joan Coscubiela i intel·lectuals i escriptors com Jordi Amat i Gemma Lienas.

En un text que publica 'El País’, aquest grup reclama de nou al PSOE i Unides Podem que busquin un acord que consideren possible. Aquest col·lectiu adverteix que la repetició electoral seria una marxa enrere i un fracàs en termes de l’esperança dels ciutadans progressistes.

El grup Pròleg deixa oberta tant la possibilitat d’un Executiu de coalició com la fórmula d’una entesa basada en un programa de Govern comú. I assenyala que el pacte permetria desenvolupar polítiques socials, ambientals i en favor de la igualtat entre dones i homes, així com polítiques en favor de l’ocupació i la correcció dels desequilibris territorials.

Catalunya i el conflicte

El col·lectiu considera necessària l’entesa per evitar que després de la sentència del Tribunal Suprem respecte a l’1-O no es generi una marxa enrere. Al contrari, aposta per iniciar una etapa de diàleg.

En qualsevol cas, Pròleg insisteix en l’argument que l’alternativa a una aliança progressista podria ser la tornada de la dreta al Govern, la qual cosa considera que seria un retrocés històric en molts àmbits i podria generar conflictes i divisions en diferents sentits.