L'ENDIMONIAT TAULER POLÍTIC

Aragonès acusa Sánchez de buscar "l'excusa perfecta" per negociar amb el PP i Cs

El vicepresident del Govern defensa que l'independentisme ha d'intentar "ser determinant" en el nou Executiu central

Aposta per una resposta "àmplia, transversal i massiva" a la sentència del procés i advoca per no renunciar a cap escenari

arag / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’adjunt a la presidènciad’ERC  i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha considerat aquest dilluns que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va actuar com "un candidat a la presidència que no volia ser investit", buscant "una excusa perfecta" per explorar la possibilitat de governar ambl’abstenció del PP o Cs.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha dit que Sánchez, amb les seves intervencions des del faristol durant el debat d’investidura al Congrés, "estava provocant" els que volien "facilitar-li" la investidura perquè no ho fessin.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia ha reivindicat, així mateix, el paper jugat per ERC, ja que considera que "tot ha girat al voltant del fet que l’independentisme no condicioni al Govern de l’Estat", perquè el que ha de buscar l’independentisme és precisament això, condicionar l’Executiu. Segons el parer d’Aragonès, l’independentisme ha d’intentar "ser determinant amb tota la seva força" i aconseguir que "Sánchez no se surti amb la seva". 

L’estratègia a seguir

"Ara hem de posar-lo davant del mirall del diàleg", ha assenyalat, després d’apuntar que el PSOE va guanyar les eleccions apel·lant a dues idees força que segons el dirigent d’ERC no està seguint: "Frenar la dreta i obrir una etapa de diàleg".

Aragonès ha restat importància al fet que ERC i JxCat votessin diferent en la investidura fallida del candidat socialista, ja que ha dit que s’ha "d’entendre amb naturalitat que hi hagi visions polítiques diferents" i que l’important és no perdre "el consens i els acords" en el si de l’Executiu català. 

La sentència del procés

El vicepresident del Govern també s’ha referit a les futures sentències contra els líders independentistes i ha reclamat una resposta "àmplia, transversal i massiva" i no "renunciar a cap proposta" de reacció davant de la resolució del Tribunal Suprem.

Ha afirmat que "una mobilització al carrer serà imprescindible, però també una resposta política i institucional", ja que, segons el seu parer, "cal trobar una sortida política al conflicte". "Hem de posar els diferents escenaris sobre la taula. Renunciar a algun no té sentit", ha contestat al ser preguntat sobre quina ha de ser específicament la resposta a la sentència que ha de dictar el Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Ha afegit, així mateix, que "sigui quina sigui la resposta, haurà de ser acordada" pel conjunt de les forces sobiranistes, interpel·lar el 80% de la societat catalana i seguir l’"esperit del 3 d’octubre".

El vicepresident ha reivindicat que "la sortida política a aquest conflicte és el reconeixement del dret al’autodeterminació".