després del fracàs en la segona votació

Pedro Sánchez perd la votació d'investidura: ¿I ara què?

Les opcions: o pacte de govern a l'agost o noves eleccions

Aquest dimarts va començar a córrer el termini de dos mesos

calendario-investidura-horizontal

calendario-investidura-horizontal

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern en funcions i candidat socialista en la investidura, Pedro Sánchez, no ha aconseguit aconseguir els vots per tornar a la Moncloa i Espanya té ara dues opcions a l’horitzó: o un pacte de govern després de l’estiu o unes noves eleccions. [Segueix les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

En concret, l’article 99 de la Constitució activa un període de dos mesos perquè hi hagi una altra candidatura que pugui obtenir prou suports.

Ja corre el termini

Amb la primera votació d’aquest dimarts 23 de juliol, va començar a córrer el termini màxim per a la convocatòria d’unes segones eleccions generals. Aquests dos mesos acaben el 23 de setembre: en cas d’arribar a aquesta data sense investidura, el Rei, amb la ratificació de la presidenta del Congrés, dissoldrà les Corts l’endemà i convocarà noves eleccions 47 dies després, el diumenge 10 de novembre, les terceres des de començaments d’any.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Això és així perquè els partits van acordar el 2016, davant del risc d’una segona repetició d’eleccions en ple Nadal, modificar la llei electoral per introduir una disposició addicional establint que, en els casos de repetició dels comicis per falta d’investidura, s’escurcessin els terminis del procediment electoral, baixant de 54 a 47 dies.

Notícies relacionades

"En el supòsit d’eleccions a les Corts Generals com a conseqüència del disposat en l’apartat 5 de l’article 99 de la Constitució, el reial decret de convocatòria s’expedeix l’endemà de l’expiració del termini de dos mesos, comptats a partir de la primera votació de la investidura –es va incloure–. L’esmentat reial decret es publica el mateix dia de la seva expedició i entra en vigor el mateix dia de la seva publicació. El reial decret de convocatòria assenyala la data de les eleccions que s’hauran de celebrar el dia quaranta-setè posterior a la convocatòria".

És probable que Felip VI convoqués una altra ronda de contactes el mes de setembre després de la qual podria, o no, tornar a encarregar el Govern a Sánchez. El PSOE és el partit amb més escons, 123, molt lluny del segon, el PP, amb 66, i Ciutadans, amb 57.