FORMACIÓ DE GOVERN

El PSOE i Podem deixen la negociació en coma a unes hores de la investidura

Sánchez i Iglesias no són capaços d'arribar a un pacte pel repartiment de ministeris

Els socialistes revelen les propostes i els acusen de voler "el seu propi Govern"

b7e1fbb2-b931-490f-b200-a612779c99c2-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE Podem es van situar aquest dimecres al caire de la ruptura de les converses per a la investidura de Pedro Sánchez. Una negociació d’aquest tipus sol ser agònica, però aquesta ho és encara més, a escasses hores que el líder socialista torni a intentar ser reelegit pel Congrés dels Diputats. Pinta molt malament. A mitja tarda, el president en funcions va trucar a Pablo Iglesias per intentar desencallar la situació, però no hi va haver manera.

Els socialistes van reaccionar primer difonent la proposta de Podem. El document negociador assenyala que els morats demanaven una vicepresidència que coordinés cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de l’Atenció (Dependència); Treball, Seguretat Social i Lluita contra la Precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.

Segons el PSOE, eren "exigències" del partit d’Iglesias, que sempre ha defensat que les seves parcel·les de poder en el futur Govern haurien de ser proporcionals als vots obtinguts: 3,7 milions davant 7,4 dels socialistes. Però els morats van negar que fos així. "No és un document d’exigències, que òbviament són flexibles. És una proposta per negociar sense línies vermelles", van explicar.

Una posició "inacceptable"

En qualsevol cas, el plantejament era "inacceptable" per al PSOE. "Volien el seu propi Govern, un cogovern, i no s’han mogut un àpex. Volien tots els ingressos, al demanar Hisenda, i més de la meitat de les despeses. ¿Què faríem nosaltres? ¿Què li quedaria al PSOE, que és el partit que ha guanyat les eleccions? És el món al revés. La proposta ha sigut una ofensa. Ho va ser des del minut u. Són ells els que no han volgut moure’s ni un mil·límetre. Hem rebut un 'no a tot’, van explicar fonts pròximes a la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, principal interlocutora dels socialistes amb els morats.

Les negociacions, tot i així, no estan oficialment trencades. "Podem ha de rectificar i entrar en raó. Tant de bo ho facin", van assenyalar des de la Moncloa. Fins a les 14.30 de dijous, hi ha marge per a l’acord. A aquella hora, Sánchez tornarà a sotmetre’s a l’examen del Congrés. Aquesta vegada necessita per ser reelegit més vots a favor que en contra, a diferència de la primera votació de dimarts passat, en la qual el llistó se situava en la majoria absoluta. Si hi ha pacte amb els morats, la legislatura es posarà a caminar, gràcies també a l’abstenció o recolzament del PNB ERC. Però el punt de trobada sembla llunyà.

L’oferta socialista

Per contrarestar la imatge que era Sánchez qui no volia el pacte, a l’oferir segons Iglesias només parcel·les "decoratives" dins de l’Executiu, els socialistes van divulgar a la nit en què consistia la seva última oferta, rebutjada per Podem aquest dimecres. Una Vicepresidència d’Assumptes Socials, que ocuparia Irene Montero després que Iglesias acceptés el veto que li havia imposat Sánchez. Aquest càrrec per a la número dos dels morats era, explica el PSOE, una condició necessària perquè hi hagués acord.

Montero estaria encarregada de coordinar tres ministeris: Vivenda i Economia Social; Sanitat, Assumptes Socials i Consum, i Igualtat. Però n’hi ha més. Segons els socialistes, al llarg de la negociació, en la qual les propostes han anat canviant, Sánchez s’ha mostrat disposat a cedir als morats algunes d’aquestes carteres, tot i que mai totes alhora: Ciència i Universitats; Agricultura, Pesca i Alimentació; Turisme i Esport, i, finalment, Cultura. També les competències de Cooperació Internacional i Assumptes Migratoris. Per a Podem, l’oferta implicava mancar de "qualsevol competència social". 

L’últim intent

Tot va saltar pels aires al migdia. Calvo es va reunir durant més de tres hores amb Pablo Echenique, el secretari d’Acció Política de Podem i la seva contrapart negociadora. La cita només va servir per plasmar el desacord. "S’ha de concloure ja en una direcció o una altra", van explicar fonts de la direcció del PSOE. Hi va haver un últim intent, a través d’una conversa entre Sánchez i Iglesias a les cinc de la tarda, i allà el president en funcions va exposar la seva "última oferta". Però el líder morat la va rebutjar, segons els socialistes.

A Podem tenen una altra versió. Afirmen que és cert que se’ls han anat proposant diferents ministeris –mai tots junts– que eren "inexistents" o hi havia "buits" de competències i no permetien "desenvolupar" polítiques socials. "El PSOE ofereix la caixa d’eines, però buida", es van queixar des del partit morat, remarcant que els van arribar a dir que no podien donar-los la cartera de Treball, com desitjaven, perquè això resultaria "incòmode per a la CEOE". 

Notícies relacionades

En aquest sentit, van recalcar que no pretenen entrar en el Govern "a qualsevol preu" i que continuen apostant per un Executiu de coalició, malgrat l’ocorregut en les últimes hores, la difusió de documents suposadament secrets i el vertigen de ser a les portes d’una votació d’investidura. Això sí, avisen que volen tenir competències en IgualtatTreballHisenda Transició Ecològica i que de res els serveix que els donin Vivenda, relaten, si els veten la possibilitat de regular el preu dels lloguers o evitar desnonaments sense "alternativa habitacional".

Si no hi ha un acord d’ultimísima hora, s’obren dues possibilitatsuna entesa el mes de setembre, quan el líder del PSOE podria tornar a intentar-ho (però ell mateix ha deixat clar que llavors no acceptarà una coalició), o bé eleccions generals, que se celebrarien el 10 de novembre. Serien les quartes en quatre anys.