DISCURS D'INVESTIDURA

Iglesias exigeix respecte i diu continuar disposat a negociar

El líder morat va mirar de desbloquejar el diàleg amb una oferta 'in extremis'

Va allargar la mà a Sánchez per continuar buscant el Govern de coalició

GR1052. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (izda), en su escaño del hemiciclo del Congreso durante la primera jornada del debate de investidura, en la que afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP). EFE/Emilio Naranjo

GR1052. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (izda), en su escaño del hemiciclo del Congreso durante la primera jornada del debate de investidura, en la que afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP). EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les negociacions, segons reclamaven el  PSOE i  Unides Podem des de fa setmanes, s'havien de mantenir en una sort de  discreció que, durant els últims dies, ha sigut desterrada per airejar els envits d'uns i d'altres. Aquesta nova estratègia va arribar al seu cim quan, Pablo Iglesias, des de la tribuna del Congrés  va llançar a Pedro Sánchez la seva ultimísima proposta per desencallar el diàleg: renunciava a la seva exigència d'ocupar el Ministeri de Treball a canvi de tenir competències en polítiques actives d'ocupació. El cap de l'Executiu va rebre el plantejament amb un gest negatiu de cap. Però va ser la portaveu socialista, Adriana Lastra, la que va acabar per arxivar aquesta oferta. Així, el secretari general de Podem va començar a preparar el terreny per al que, es preveuen,  dos mesos de converses a favor del pacte si els socialistes estan per la feina: "Si vostè no accepta la nostra proposta, li torno a allargar la mà. No porti els espanyols a eleccions. Negociï amb nosaltres des del respecte". 

Iglesias va mirar de fer un gir de 180 graus a les negociacions amb aquesta sorprenent proposta que va arribar a pocs minuts que comencés la segona votació d'investidura.  Un plantejament que, va explicar, li havia recomanat "una persona amb  molta autoritat moral en el PSOE" després  d'escoltar el discurs de Sánchez. El dirigent de Podem buscava temptar els socialistes amb la possibilitat d'acabar amb l'agonia de les negociacions, sempre que acceptessin la seva nova condició: "Encara som a temps de  salvar aquesta sessió d'investidura  i tenir un Govern de coalició". 

 

No obstant, el suposat pas enrere de Iglesias no va agradar al  grup socialista, on la ministra de Treball,  Magdalena Valerio, li recordava, com més tard faria Lastra, que les competències que exigia pertanyen a les comunitats autònomes. Així, el líder morat, conscient de l'inevitable del fracàs, va assegurar que Unides Podem  s'abstindria en la votació en la qual els seus  42  sís eren indispensables perquè el candidat a la reelecció renovés quatre anys a la Moncloa. Un gest que, va apuntar, deixa clar la predisposició del grup confederal a fer el que el secretari general del PSOE "no ha volgut fer durant tres llargs mesos: negociar un govern amb respecte envers el soci".

Vuitanta dies

Els morats tenen pressa. Dins del partit d'Iglesias defensen no esperar fins al setembre per asseure's a negociar i proposa convertir l'agost en un mes hàbil. Una idea a la qual es va afegir que el coordinador federal d' IU,  Alberto Garzón, que, a través de Twitter, va remarcar la necessitat de "cicatritzar les ferides" i posar  "tota l'energia a arribar a un acord progressista".

 

Notícies relacionades

Per davant queden gairebé dos mesos fins que, el 23 de setembre, s'acabi el termini per investir un president. No obstant, malgrat la seva mà estesa per debatre novament la configuració del  Consell de Ministres  i evitar la repetició electoral, Iglesias no va voler escatimar en retrets als socialistes. "És molt difícil negociar en 48 hores el que no s'ha volgut negociar en 80 dies", va lamentar, blasmant el cap de l'Executiu en funcions que hagués deixat per als últims moments la recerca de la  majoria que era necessària per tirar endavant la seva investidura.

"¿Senyor Sánchez, vostè creu que, en les últimes setmanes, s'ha referit a nosaltres amb el respecte que es mereix un soci de Govern?", li va preguntar al seu homòleg en el partit socialista que, des del seient reservat al president d'Espanya, veia créixer la llista de crítiques. En aquest sentit, Iglesias es va queixar que els socialistes havien filtrant als mitjans de comunicació aspectes rellevants de les seves converses. A més, va acusar la Moncloa  d'haver difós, dimecres passat, un text modificat on apareixien les seves propostes inicials: "No ens podíem creure quan vam veure un document de propostes que li vam entregar filtrat per la seva vicepresidència  [Carmen Calvo] en el qual havien editat la paraula 'propostes' per canviar-la per la d''exigències".