SEGONA VOTACIÓ DEL DEBAT D'INVESTIDURA

Sánchez rebutja l'última oferta de Podem

Els morats demanaven una vicepresidència social i tres ministeris: Sanitat, Treball i Ciència

negociaciones-psoe-podemos

negociaciones-psoe-podemos

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez / Pilar Santos / Juan Ruiz Sierra

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest divendres l’última oferta d’Unides Podem. "El PSOE es manté en l’oferta que ja va formular Podem. El nou document és més del mateix. Recordem que no hi ha carteres de primera ni de segona. Totes contribueixen a millorar la vida dels ciutadans i formen part del Consell de Ministres d’Espanya", assenyalen fonts oficials socialistes. [Segueix les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

D’aquesta manera, tot apunta que Sánchez tornarà a fracassar en la segona votació del debat d’investidura del socialista. Els morats demanen una vicepresidència social i els ministeris de Sanitat, Treball i Ciència.

A primera hora, Carmen Calvo, la representant del Govern en les negociacions amb els morats per formar un Executiu de coalició, havia acusat els morats de no voler negociar. Calvo ha afirmat en una entrevista en la cadena SER a les nou que el veritable objectiu de la formació de Pablo Iglesias era apropiar-se del Govern i de les seves competències més importants. 

Amb un to dur, la vicepresidenta en funcions s’ha regirat contra Podem per les seves reclamacions. “No podem entregar els tributs, la política d’ingressos i despeses, que és l’esquelet que plasma tota la política d’un Govern. Repeteixo: ¿Què li quedaria al PSOE?”,ha plantejat. “Ens han demanat el Govern”, s’ha lamentat en diverses ocasions.

Ara la pilota torna a estar a la teulada de l’Executiu. La pressió sobre els dos partits que estan negociant és màxima. A les deu del matí tocadesERC i Bildu han fet saber que els seus diputats, 14 i quatre, respectivament, s’abstindran.s’abstindran Si socialistes i morats arribessin a un pacte i els d’Iglesias donessin el seu 'sí' a Sánchez, podria ser investit president del Govern, perquè aconseguiria més vots a favor que en contra.

Els ministeris

Segons l’opinió de la negociadora socialista, com que Iglesias sabia que no podia entrar en l’Executiu, perquè Sánchez l’havia vetat i ho va assumir la setmana passada fent un pas al costat, ha volgut boicotejar les converses. Segons el document entregat pels morats a l’Executiu, Podem demanava ahir a la tarda una vicepresidència icinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures (Dependència); Treball, Seguretat Social i Lluita contra la Precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital. Aquest era un plantejament de partida, i ara asseguren que es conformarien amb la vicepresidència i tres ministeris. En el document enviat al Govern per desencallar les negociacions proposen assumir una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat amb competències per reformar el sistema d’atenció i dependència, assegurar la igualtat retributiva i els permisos de paternitat. A més, plantegen ocupar les carteres de Sanitat i Consum, Treball i Ciència i Universitats.

L’última oferta del PSOE d’ahir a les set de la tarda consistia en una vicepresidència social, que ocuparia Irene Montero, la portaveu parlamentària dels podemites, i tres ministeris: Vivenda i Economia Social; Sanitat, Assumptes Socials i Consum, i Igualtat. Però n’hi ha més. Segons els socialistes, al llarg de la negociació, en la qual les propostes han anat canviant, Sánchez s’ha mostrat disposat a cedir-ne algunes als morats.

El pes segons els vots

Notícies relacionades

Pablo Echenique, el representant d’Iglesias en les converses amb l’Executiu, també ha parlat a la SER a primera hora del matí. Abans d’enviar la contraoferta, Echenique va tornar a dir que l’oferta del Govern és merament “decorativa”, tot i que ha deixat la porta oberta per continuar negociant. “Podem negociarà fins a l’últim moment”, va apuntar la portaveu parlamentària dels morats Ione Belarra a RNE.

Si finalment Sánchez no surt investit aquest migdia, en una votació que es produirà cap a les tres de la tarda, s’obren els dos mesos de marge perquè ell mateix o un altre candidat ho pugui tornar a intentar. Si ningú ho aconsegueix, el 10 de novembre es repetiran les eleccions generals. És probable que Felip VI convoqués una altra ronda de contactes el mes de setembre després de la qual podria, o no, tornar a encarregar el Govern a Sánchez. El PSOE és el partit amb més escons, 123, molt lluny del segon, el PP, amb 66, i Ciutadans, amb 57.