segona votació del debat d'investidura

ERC i Bildu anuncien la seva abstenció en la investidura

Més pressió a Podem: IU, de moment, s'abstindrà

Després de l'anunci, tot queda en mans del que facin els 42 diputats morats

cf7fcf85-7278-4e13-a5d5-853e9922d3ed-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez / Pilar Santos

ERC i Bildu s’abstindran en la segona votació del debat d’investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez. Després de l’anunci, tot queda en mans del que facin els 42 diputats d’Unides Podem. Si els morats arribessin a un pacte amb el PSOE i donessin el seu 'sí', el socialista podria ser investit perquè aconseguiria més vots a favor que en contra. [Segueix les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

Precisament, IU ha avançat que, de moment, s’abstindrà. "Amb l’estat en el qual es troben les negociacions", assenyalen des d’Esquerra Unides, opten per abstenir-se malgrat que el coordinador federal del partit, Alberto Garzón, continua parlant en aquests moments amb el Govern i amb Podem "per intentar arribar a un acord".

Pressió de Rufián

"Tenim quatre hores per dirimir el futur de l’esquerra en aquest país", ha sentenciat Gabriel Rufián des de la Cambra Baixa, abans d’"exigir" a Pedro Sáchez i Pablo Iglesias que s’asseguin a negociar: "Som d’esquerres i, per tant, hem perdut tota la vida davant del somriure complaent de la dreta, i és el que passarà avui". En roda de premsa, ha assegurat que a Catalunya "s’assoleixen forces polítiques molt diferents" que, tot i que resulten complexes, reporten "enormes victòries". 

Així, ha exigit al PSOE i Podem que "s’encadenin" a la taula de negociació perquè, si no, “Vox, Cs i el PP els passaran per sobre”. En aquest sentit, ha remarcat que la seva abstenció, "passi el que passi", és "una mà estesa".

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC ha llançat un missatge clar per a Sánchez i Iglesias. Al líder socialista li ha retret el seu veto al secretari general de Podem: "Va ser un error vetar Iglesias, aixequi aquest veto". Per la seva banda, al dirigent morat li ha dit que obtenir "quatre ministeris després de quatre anys és un èxit extraordinari". Així, li ha demanat que "accepti" i utilitzi la pròxima legislatura per "demostrar que són millors i per cobrar-s’ho en les pròximes generals".  En resum, "que un aixequi els vetos i que l’altre accepti les cadires", ha sol·licitat el republicà. "Aquesta tardor no serà un bon moment per fer política, per a ningú", ha conclòs Rufián al ser preguntat per la possibilitat d’una segona investidura al setembre.

Compromís s’absté

El representant de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, tornarà a abstenir-se aquest dijous. "Si ells no s’han mogut, nosaltres evidentment, sentint-ho molt, no ens podem moure", ha argumentat. El diputat de Compromís ja va optar per l’abstenció dimarts passat en la primera votació d’investidura de Sánchez i ha remarcat que es pronunciarà en el mateix sentit 48 hores després.