JxCat activa els retrets a ERC pel seu possible recolzament a Sánchez

Els postconvergents acusen Rufián de voler facilitar uns vots innecessaris per al líder socialista

Esquerra replica que el grup de Laura Borràs no és homogeni i està obsessionat amb els republicans

zentauroepp49181116 madrid 23 07 2019 politica investidura  segunda  sesi n  del190723092712

zentauroepp49181116 madrid 23 07 2019 politica investidura segunda sesi n del190723092712 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El diàleg entre periodista i dirigent polític de Junts per Catalunya (JxCat) té lloc al Parlament. Pregunta: "¿Com afectarà la unitat estratègica de l’independentisme la vostra possible discrepància en el sentit del vot aquest dijous respecte a la investidura de Pedro Sánchez?". Resposta: "Per unitat estratègica no em ve res".

L’anècdota és reveladora de l’estat més que gèlid de les relacions entre postconvergents i ERC, aquesta vegada a compte de la possible divergència en la decisió sobre Sánchez al Congrés. Com afirmava un representant de JxCat, "no afectarà les nostres relacions perquè ja no queda res per trencar". Però sí que queda molt per retreure’s mútuament. Els fidels a Puigdemont i els partidaris del 'no' a Sánchez des del primer minut retreuen en privat a Esquerra que el to del discurs de Gabriel Rufián dimarts fos molt més temperat fins i tot que el del PNB, al seu judici.  Un discurs, afegeixen, que concordava amb una abstenció, que al final no es va produir. I el dibuixen com un portaveu abocat a recolzar el PSOE perquè té pànic a una repetició electoral.

El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, va tuitejar que el concurs d’ERC no és necessari en la votació d’aquest dijous perquè amb el recolzament del PNB i Podem, Sánchez obtindria la majoria simple que necessita (més vots a favor que en contra). L’obtindria, si ERC hi votés en contra, gràcies també a la suspensió dels diputats independentistes presos. És a dir, que el missatge de Batet és que ERC, amb la seva abstenció, "només seria 'útil’ per tapar que Sánchez és president gràcies a la repressió". Un altre atac que demostra la profunda divisió entre les dues forces és el del diputat Francesc de Dalmases, a Twitter, afirmant: "Investir Pedro Sánchez i no haver-se atrevit a investir el president Puigdemont no passarà, ¿veritat?".

Notícies relacionades

Un atac directe a Esquerra, que respon afirmant que JxCat està obsessionada amb ells. Els republicans en privat recorden que la posició dels postconvergents no és ni ha sigut unànime internament, ja que alguns diputats sí que eren partidaris de l’abstenció, mentre que el president Torra, diputats afins seus al Parlament i l’expresident Puigdemont volen el ‘no’. Respecte a Puigdemont, recorden que tampoc era favorable a la moció de censura contra Mariano Rajoy.

En qualsevol cas, a ERC mantenen que actuaran sota el seu propi criteri amb independència de JxCat. Sí que admeten que el to de Pedro Sánchez en el debat ha sigut sorprenent respecte a partits que necessita per aconseguir la investidura. En aquest sentit, fonts d’ERC al Govern reconeixen que l’actitud cap a la portaveu Laura Borràs, dient "inútil" a JxCat, va ser excessiva i només comprensible si Sánchez persegueix la repetició de les eleccions.