DEBAT D'INVESTIDURA

Sánchez refreda el pacte: "És molt difícil"

El líder del PSOE enerva Iglesias a l'insistir en l'abstenció de la dreta

Defensa que la seva oferta de coalició de Govern amb Podem és "generosa"

03a6f1d8-9586-46f5-a984-b08f42ff1484-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE anticipa que el pacte amb Podem és molt complicat. Molt més que abans del primer dia del debat d’investidura. Dues hores de discurs de Pedro Sánchez, desenes de propostes, alguna menció a Catalunya i agres intercanvis amb Pablo Casado Albert Rivera. Tot va quedar eclipsat per l’enfrontament entre el candidat i Pablo Iglesias. Després de gairebé tres mesos negociant poc o res, Sánchez va arribar aquest dilluns a la cita del Congrés sense tenir lligat el recolzament d’Iglesias. El seu cara a cara, d’alta intensitat emocional, ambrevelacionssobre les propostes que havien fet els socialistes als morats, només va servir per allunyar-lo. El mateix president en funcions ho va reconèixer. "És molt difícil", va dir.

Sánchez va començar jugant a tot. Com si les negociacions amb Podem no s’haguessin reactivat després del pas enrere d’Iglesias, renunciant a formar part del Govern, i tot depengués de l’abstenció del PP i Cs. Va demanar el gest diverses vegades a Casado i Rivera. Sobretot al primer, perquè amb el líder taronja la relació sembla irreconduïble. "Vostè només té dues opcions. Govern sí o Govern no, estabilitat o eleccions. Ha de decidir el que ha de fer", li va dir a Casado.

Allò no va agradar a Iglesias, que pensava que el president en funcions ja havia passat a una nova pantalla, en la qual l’aposta era aconseguir el recolzament de Podem, a través d’un acord de coalició, i que la investidura sortís gràcies al recolzament o abstenció del PNB i ERC. Fins a l’últim moment del seu discurs inaugural, en què va traslladar les mesures que volia aplicar (de la pujada del salari mínim fins a l’extensió del model Madrid Central a tot Espanya), no hi va haver ni una sola menció als morats.

"Val la pena"

"No està sent senzill trobar un punt de trobada. Però el que tenim al davant val molt la pena. Ens correspon treballar per aconseguir un acord", va dir Sánchez.

El president no va destil·lar gaire entusiasme amb l’objecte del pacte, enfrontats com estan el PSOE i Podem sobre les parcel·les de poder que haurien d’ocupar els morats en l’hipotètic Executiu. Però després, ja en el seu cara a cara, tot va anar a pitjor. El seu compromís més gran va ser aquesta frase: "No renuncio a entendre’m amb Podem", combinada amb l’oferta de tornar a un recolzament a la investidura a canvi de mesures (la qual cosa sempre ha volgut el PSOE) i la previsió, ja anticipant el possible fracàs de la seva investidura, que si Iglesias votava en contra, ho faria "amb la ultradreta".  

I d’allà, a molt pitjor. Si Iglesias li havia molestat la insistència de Sánchez en una abstenció del PP i Cs, a Sánchez li va irritar que Iglesias digués que només li havien ofert parcel·les "decoratives" en l’Executiu. El president ho va negar –"la nostra oferta és generosa", va dir–, així que el líder de Podem va decidir donar la seva versió. Havien demanat "alguna competència" a Hisenda, en Treball, en Igualtat, en Transició Ecològica i en Ciència. I la resposta sempre era la mateixa: "Ni parlar-ne".  

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, el president va evitar contestar. ¿Continua sent possible, el pacte? Ara mateix, és impredictible. Les dues parts diuen estar disposades a continuar negociant, però la repetició d’eleccions, que se celebrarien el 10 de novembre, o un nou intent d’investidura al setembre tornen a cotitzar a l’alça. "He vist divorcis més complicats que s’han arreglat abans de firmar", va dir a la sortida un diputat socialista.