Sánchez proposa garantir per llei un 5% del PIB en educació i generalitzar Madrid Central

El candidat es compromet a aprovar més d'una desena de lleis noves o ja iniciades, com la de l'eutanàsia

El president en funcions vol que totes les ciutats grans restringeixin el trànsit en algunes zones

zentauroepp49172188 madrid 22 07 2019 politica investidura  primera sesi n del d190722130022

zentauroepp49172188 madrid 22 07 2019 politica investidura primera sesi n del d190722130022 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

En un discurs inicial d’investidura atapeït de promeses, Pedro Sánchez va proposar aquest dilluns un pacte per destinar per llei, amb independència de la conjuntura econòmica i dels governs successius, un 5% del PIB a l’educació, el que suposa vuit punts més que en l’actualitat i igualar la xifra que el PSOE va proposar durant el fracassat pacte per l’educació que el PP va impulsar durant el Govern de Mariano Rajoy. 

Així mateix, en el capítol de lluita contra el canvi climàtic, la promesa més destacada ha sigut la d’impulsar que les ciutats de més de 50.000 habitants regulin zones de baixes emissions amb restriccions a vehicles, és a dir, generalitzar el Madrid Central que el PP i Cs, amb l’ajuda de Vox, volen paralitzar a la capital espanyola. De fet, el president en funcions ha garantit que "ningú pararà Madrid Central" perquè Espanya no pot permetre’s una multa de la UE per la seva contaminació i els ciutadans tenen dret a "respirar un aire net". 

A més, l’aspirant a la reelecció, s’ha compromès a implementar el pacte d’Estat contra la violència de gènere, impulsar una llei d’igualtat de tracte en l’ocupació que lluiti contra la discriminació que pateixen les dones en l’àmbit laboral i impulsar una "llei de famílies", "en plural", com ha recalcat Sánchez, per "donar resposta a les famílies nombroses, monoparentals, parts múltiples i famílies d’acollida". 

Més d’una desena de lleis

Sánchez vol, així mateix, culminar la reforma delsdelictes sexuals que va quedar inacabada per l’avanç electoral, amb l’objectiu del "consentiment exprés" de la dona sigui clau per determinar si hi ha hagut violació i aprovar més d’unadesena de lleis –algunes de ja iniciades i altres de noves– com una llei d’igualtat de tracte contra la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI, una llei de llibertat de consciència per lluitar contra la intolerància, una llei de protecció infantil i una altra de benestar animal, així com un nou marc estatal per als serveis socials. 

En l’àmbit sanitari, s’ha compromès a aprovar la també encallada lleid’eutanàsia, a incloure la salut bucodental a la cartera de serveis i a fer que la llei de dependència "torni a funcionar". 

Els sis reptes de la legislatura

Notícies relacionades

Totes aquestes lleis i propostes responen alssis reptes que, segons l’opinió del líder del PSOE, Espanya ha "d’afrontar amb urgència" i que han sigut l’eix del seu discurs inicial en el ple d’investidura. Els sis objectius tenen a veure amb l’ocupació i les pensions, la revolució digital, l’emergència climàtica, la igualtat entre homes i dones, la desigualtat social i els desafiaments que afronta la UE. 

L’educació, la cultura i la ciència, ha afegit, "impregnaran l’acció de govern", i per això a més d’augmentar la inversió pública en el sistema educatiu, Sánchez s’ha compromès a "convertir Espanya en el primer país europeu que reconegui el dret a l’educació al llarg de tota la vida", impulsant sistemes formatius que encara no existeixen i que facilitin que "cada ciutadà pugui reiniciar-se quan així ho necessiti". En aquest context, ha promès, a més, 80 noves titulacions a FP i un mòdul sobre digitalització en cadascun d’aquests ensenyaments.