Geroa Bai, Podem i E-E

El PSOE pacta a Navarra amb els nacionalistes i Podem a l'espera de Bildu

L'abstenció de l'esquerra 'abertzale' és necessària perquè prosperi la investidura de María Chivite

20190705 444473 videoexpectacionprea2019070513364689 1 1

20190705 444473 videoexpectacionprea2019070513364689 1 1

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Efe / Pamplona

PSN, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra han tancat aquest divendres el preacord per a un programa de Govern després d’una reunió de tres hores al Parlament de Navarra. No obstant, perquè el Govern tiri endavant és necessària l’abstenció de Bildu.

Les direccions de cada partit hauran de ratificar l’acord. Posteriorment, hauran de negociar l’estructura i composició de Govern, tot i que previsiblement les converses continuaran ja després dels Sanfermines, és a dir, a partir del 14 de juliol.

L’acord ha sigut anunciat conjuntament pels quatre partits en una compareixença en què han participat la secretària general del PSN i candidata a la presidència de Navarra, María Chivite, la cap de l’Executiu en funcions i líder de Geroa Bai, Uxue Barkos, el secretari general de Podem Navarra, Eduardo Santos, i la portaveu d’Esquerra-Ezkerra, Marisa de Simón.

Voluntat de diàleg

La líder socialista ha agraït “la disposició de la resta de formacions polítiques per la seva voluntat de diàleg i d’arribar a acords, que són acords molt positius per a Navarra”.

Les quatre forces no sumarien majoria absoluta (amb 11 diputats del PSN, 9 de Geroa Bai, 2 de Podem i 1 d’E-E), i almenys necessitarien l’abstenció dels 7 diputats d’EH Bildu per impedir una presidència de Navarra Suma (Plataforma d’UPN, PP i Ciutadans, amb 20 parlamentaris dels 50 de la Cambra).

Notícies relacionades

No obstant, EH Bildu ha sigut exclosa expressament pel PSN de les negociacions, que es reprendran quan s’acabin les festes de Sant Fermí que s’inicien demà dissabte. 

Chivite ha assenyalat que s’ha acordat “un programa ambiciós, centrat en les persones, progressista, amb avenços socials, en què s’afronten el reptes econòmics que té la nostra comunitat, i en què es posa especial èmfasi en la convivència”.