després d'un pacte d'última hora que evita la ruptura

Navarra: Els socialistes donen la presidència del Parlament a Geroa Bai després d'un pacte d'última hora

El parlamentari Unai Hualde presideix el PNB en aquesta autonomia

Maiorga Ramínez, d'EH Bildu, ocuparà una de les secretaries de la Mesa

20190619 442058 2avotacionnavarramo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El parlamentari de Geroa Bai Unai Hualde ha sigut elegit aquest dimecres president del Parlament de Navarra després que finalment hagi rebut els vots del PSN, malgrat la ruptura de les negociacions que han iniciat poc abans de la votació. En una negociació d’última hora durant una aturada de la sessió constitutiva del Parlament de Navarra, el PSN i Geroa Bai han arribat a un acord i finalment Hualde ha aconseguit els recolzaments. [Directe: segueixi les últimes notícies]

Inmaculada Jurío, del PSN, i Yolanda Ibáñez, de Navarra Suma, han ocupat les dues vicepresidències, mentre que les dues secretaries han recaigut en Juan Luis Sánchez de Muniáin, de Navarra Suma, i Maiorga Ramírez, d’EH Bildu.

Abans de la sessió constitutiva del Parlament, el PSN i Geroa Bai havien anunciat la ruptura de les negociacions per a la conformació de la Mesa per les seves discrepàncies entorn de la presència d’EH Bildu. No obstant, aquest pacte ‘in extremis’ aplana un possible acord perquè María Chivite (PSN) es converteixi en presidenta del Govern foral amb els vots d’aquestes dues formacions i l’abstenció de Bildu.

Tres candidats i cita ‘in extremis’

Al no haver sigut possible un acord inicial entre el PSN, Geroa Bai, Podem i I-E per a la constitució de la Mesa del Parlament, s’han presentat tres candidats a la presidència de la Cambra: Iñaki Iriarte, de Navarra Suma, Inmaculada Jurío, del PSN, i Unai Hualde, de Geroa Bai. En la primera votació, en la qual era necessària majoria absoluta, Iriarte ha obtingut els 20 vots de Navarra Suma, Hualde 16 de Geroa Bai i EH Bildu, i Jurío els 11 del PSN, a més de tres vots en blanc de Podem i I-E.

Quan s’anava a procedir a aquesta segona votació, Geroa Bai ha demanat una aturada i s’ha produït una primera reunió entre el mateix Hualde, la secretària general del PSN, María Chivite, i el secretari d’Organització del PSN, Ramón Alzórriz. Posteriorment s’ha incorporat el parlamentari de Geroa Bai Koldo Martínez a la reunió i finalment han accedit tots els parlamentaris socialistes. Després d’acabar les converses, el grup socialista ha estat deliberant en solitari sobre la seva posició i posteriorment ha entrat a la sala novament Unai Hualde, acompanyat aquesta vegada del parlamentari de Geroa Bai i vicepresident del Govern en funcions Manu Ayerdi. Així mateix, el PSN i Geroa Bai han parlat amb els lletrats de la Cambra.

Una vegada represa la sessió, Hualde ha obtingut en la segona votació –en la qual n’hi havia prou amb majoria simple– un total de 30 vots, per 20 del candidat de Navarra Suma. D’aquesta forma, el candidat de Geroa Bai, que és president del PNB a Navarra, obtenia en la segona ronda una majoria absoluta que no havia obtingut en la primera.

EH Bildu, per imperatiu legal

Notícies relacionades

Amb 50 aforats (20 de Navarra Suma, 11 del PSN, 9 de Geroa Bai, 7 d’EH Bildu, 2 de Podem i 1 d’I-E), la sessió ha sigut presidida inicialment per Koldo Martínez (Geroa Bai), l’electe de més edat. Per prendre possessió del càrrec, els parlamentaris han sigut cridats per ordre alfabètic.

Els parlamentaris d’EH Bildu han pres possessió del càrrec “per imperatiu legal” i alguns d’ells, com Adolfo Araiz o Maiorga Ramírez, mostrant en eusquera el seu compromís amb la sobirania de Navarra, mentre que la parlamentària d’I-E, Marisa de Simón, ha promès “sense renunciar als meus principis i condicions republicanes”.