Govern de la Comunitat

Casado i Rivera es reuneixen per separat amb Esparza per pressionar Sánchez a Navarra

Els tres partits, que conformen la coalició Navarra Summa, firmaran una declaració conjunta al Congrés

zentauroepp48896836 pablo casado y javier esparza190702131318

zentauroepp48896836 pablo casado y javier esparza190702131318 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president d’UPN, Javier Esparza, viatjarà aquest dimarts a Madrid per mantenir  trobades amb el líder del PP, Pablo Casado, i amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, amb l’objectiu d’elevar la pressió sobre el cap de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez, i evitar que permeti un Govern de PSN que depengui dels nacionalistes i Bildu.

Els tres partits tenen previst firmar una declaració conjunta sobre Navarra al Congrés dels Diputats. Amb aquest objectiu, Esparza mantindrà reunions per separat amb Rivera i amb Casado, líders de les altres dues formacions que conformen la coalició Navarra Summa.

Fonts de la direcció nacional del PP han assenyalat que l’objectiu de la reunió de Casado amb Esparza és "pressionar una mica més" Sánchez perquè faciliti un govern en la comunitat foral liderat per Navarra Suma.

Negociacions de l’esquerra

Aquestes reunions entre Esparza, Casado i Rivera es produeixen un dia després que PSN, Geroa BaiPodem Esquerra-Ezkerra hagin començat la negociació a set taules sectorials per buscar un acord de continguts per a la conformació de Govern a Navarra. EH Bildu ja ha advertit que els socialistes hauran de parlar amb ells si volen "configurar una majoria suficient que sigui alternativa a la dreta".

Davant d’aquesta negociació que han obert els socialistes navarresos, Esparza ha avisat que "tothom parla d’un govern plural, però no és plural un govern que exclou el 40% dels navarresos", en al·lusió als recolzaments aconseguits per la coalició Navarra Suma que aglutina UPN, Ciutadans i PP.

Tant Rivera com Casado han elevat el to contra Sánchez perquè impedeixi un Govern presidit per la socialista María Chivite, sobretot després que fa dues setmanes es constituís la Mesa del Parlament navarrès després d’un acord del PSN amb Geroa Bai a la Presidència i Bildu ocupant una secretaria en aquest òrgan.

Crítiques a Sánchez

El president de Ciutadans ha acusat Sánchez de "preferir Batasuna abans que els constitucionalistes" com a socis. A més, va arribar a definir d’acord de "la infàmia i la vergonya" el pacte a la Mesa del Parlament navarrès, alertant que era l’avantsala per a un acord d’investidura.

Per la seva part, Casado ha al·ludit aquest mateix dilluns a la situació en la comunitat foral durant la seva intervenció en els cursos d’estiu que organitza la fundació FAES a San Lorenzo de El Escorial, on ha assenyalat que "avui l’hora de la veritat és Navarra".

Notícies relacionades

Dit això, el líder del PP –que ha assistit a aquesta jornada convidat per l’expresident José María Aznar– ha citat Sánchez a rectificar la política que va iniciar el PSOE fa 15 anys de la mà de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i que, segons el seu parer, ha portat al "laberint actual".

Casado i Esparza ja es van reunir fa 10 dies –en aquella ocasió al Parlament de Navarra–, just un dia després de la constitució de la Mesa del Parlament foral. Malgrat aquest acord del PSN amb Geroa Bai i Bildu, el líder dels populars va proposar llavors a Sánchez "oblidar" el que havia passat i buscar la conformació del Govern a Espanya i a la Comunitat foral mitjançant un acord amb Navarra Suma. "És a temps de no vendre Navarra", va avisar.