MANIFESTACIÓ SOBIRANISTA

L'independentisme disculpa el 'desistiment' de Puigdemont a Estrasburg

La postconvergència i ERC remarquen la capacitat de mobilització demostrada davant l'Europarlament

48898601 60

48898601 60

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

Els partits independentistes giren full de la manifestació davant del Parlament europeu, a Estrasburg, que va organitzar el Consell per la República i a la qual l’ANC va donar recolzament logístic. El balanç que fan és en línies generals positiu, tot i que pesa en l’ambient que no marcarà una fita en la història del procés. Més de 10.000 persones arribades, en la seva grandíssima majoria, de Catalunya, van respondre a la crida d’un Carles Puigdemont que, malgrat el promès, no va creuar el Rin i no es va personar davant de l’Europarlament.

ERC, per exemple, passa de puntetes pels assumptes més difícils, com l’ambient hostil cap al partit republicà al qual al·ludeixen algunes cròniques. “Reunir 10.000 persones a Estrasburg és una nova demostració de la capacitat de mobilització que té l’independentisme”, afirma la portaveu del partit, Marta Vilalta. També ella assevera, en relació amb l’absència de l’expresident que la seva força entén “que Puigdemont i el seu equip jurídic han pres la decisió més segura, tenint en compte la persecució i excepcionalitat que vivim. Una decisió que, òbviament, respectem”.

Els republicans, així mateix, no fan cap lectura especial del fet que cap conseller postconvergent, ni el mateix Quim Torra, acudissin a la ciutat alsaciana. Una decisió que es va prendre, en principi, quan encara no se sabia si Puigdemont creuaria o no el Rin. L’únic conseller present en la manifestació va ser el d’Acció Exterior, el republicà Alfred Bosch, malgrat que el president també havia anunciat en primera instància que hi seria.

Sense peròs en públic

La lectura oficial del PDECat i del Govern del succeït a Estrasburg també és positiva, malgrat que "circulen alguns whatsapps" qüestionant l’estratègia de l’expresident. Malgrat que comença a ser recurrent que Puigdemont digui que farà alguna cosa i després no la faci –ja va passar quan va prometre tornar a Catalunya després de les eleccions del desembre del 2017–, prefereixen no posar peròs en públic a aquesta actitud.

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va qualificar de "positiva" la demostració independentista a les portes del Parlament Europeu. "Alfred Bosch, que va ser la persona que va ser a Estrasburg en representació del Govern, ens ha traslladat que l’acte va anar molt bé", va dir després de la reunió de l’Executiu.

Budó va destacar també el "ressò internacional massiu" de la protesta. Quant a les peticions d’"unitat" que van sovintejar en la manifestació, i que també s’han convertit en un missatge habitual que es llança des de JxCat, la portaveu del Govern les va abraçar sense embuts. "Precisament, el president està treballant aquesta via de contactes amb les formacions sobiranistes per intentar la unitat", va dir en relació amb la ronda de contactes que ha iniciat Torra.