fora del Senat

El TC rebutja suspendre l'acord del Parlament sobre Iceta

Els magistrats continuaran estudiant la decisió

48803880 60

48803880 60

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat la petició del PSC de suspendre cautelarment l’acord de la Mesa del Parlament adoptat el maig del 2019 pel qual es va decidir el sistema de votació que va deixar el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, fora del Senat. Els magistrats entenen que la decisió del Parlament ja s’ha executat.

El tribunal de garanties explica en una interlocutòria amb data de la setmana passada que no pot acceptar una mesura cautelar contra una decisió parlamentària que ja ha sigut "executada plenament" i els efectes de la qual s’han "esgotat". A més, assenyala que el tribunal "no es pot entrar a pronunciar" sobre aquest tema, ja que "suposaria predeterminar la solució del recurs", que es continuarà estudiant.

El PSC va presentar un recurs d’empara contra el veto del Parlament de Catalunya a designar Miquel Iceta com a senador autonòmic, tot i que va posar el focus d'aquest escrit almecanisme de votació utilitzat per decidir si havia de ser senador o no. Així, argumentava que el sistema d’aplicat –votació electrònica i secreta– havia produït un perjudici irreparable per l’efecte indirecte que té, ja que, segons diu, està motivat per la situació de bloqueig que comporta la designació d’un senador.

Per als socialistes catalans, un mecanisme de votació amb paperetes hauria impedit vetar la designació d’Iceta com a senador, ja que és un format de votació que impedeix als diputats emetre vots negatius.

Recurs contra la Mesa

Notícies relacionades

Per això van presentar un recurs contra l’acord de la Mesa del Parlament del 16 de maig del 2019, que va desestimar la petició de reconsideració feta per aquest grup parlamentari en relació amb el sistema de votació.

El tribunal de garanties va admetre a tràmit el passat 21 de maig aquest recurs al considerar que el fons de la qüestió ha de ser estudiat perquè es presenta una "especial transcendència constitucional, ja que planteja un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d’aquest tribunal". Si bé, per analitzar la sol·licitud cautelar plantejada pel PSC es va formar una peça separada.