DESIGNACIÓ FRUSTRADA

El Parlament certifica avui el cop de porta independentista a Iceta

El PSC acusa els separatistes de "volar els ponts" de diàleg

"Jo no vull, a diferència de Torra, acabar amb ningú", diu el líder del PSC

20190516 437038 vetoicetae 1 1 / periodico

6
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha certificat aquest dijous elcop de porta independentistaMiquel Iceta, que impedirà que es pugui convertir en el segon català que presideixi el Senat. Com era d’esperar, la seva candidatura ha rebut els 25 vots de socialistes i comuns, l’abstenció de Cs i el PP i els 65 vots en contra dels independentistes. "Avui s’ha vist qui està a favor del diàleg i qui en contra", ha dit el líder del PSC. Els socialistes, que acusen els separatistes d’haver "volat els ponts de diàleg", afronten ara les derivades polítiques que té aquest revés.

La primera, quin efecte pot tenir en campanya, que consideren que pot ser favorable. "Tots els ciutadans que no han entès aquest veto tenen una manera de demostrar-ho, que és votar socialistes el 26-M i no deixar que la capital del país la governi un independentista", ha apuntat Iceta. Però no només a Catalunya (on poden clamar que això és la mostra que ERC no aposta pel diàleg), sinó especialment en altres comunitats en les quals se celebren eleccions autonòmiques, on Pedro Sánchez pot exhibir que no té lligams ni pactes secrets amb els independentistes. I la segona, en quina posició deixa això Iceta. El líder del PSC ja ha dit que no acceptarà ser president del Senat a mitja legislatura en cas que aconseguís més endavant l’escó de senador. L’opció d’un ministeri, que ell havia descartat fins ara, podria tornar a estar a sobre de la taula. De tota manera, Iceta té clar que vol continuar mantenint la primera secretaria del PSC i el seu escó al Parlament.

3e29e36e-43ac-4d98-89f5-a85e43a7b141-hd-web / periodico

En la seva intervenció en el debat, Iceta ha comentat que dimarts que ve, quan es constitueixi el Senat, faltarà un representant de la Generalitat i que la primera vegada que va parlar del Senat al Parlament va ser per oferir-se a acompanyar Puigdemont per evitar el 155. "La decisió pot dificultar les relacions, ja que s’han trencat les regles del respecte institucional", ha advertit Iceta, tot i que ha tornat a assenyalar que no deixés el diàleg "Jo no vull, a diferència de Quim Torra, acabar amb ningú. Avui les meves conviccions són encara més fermes. "No em restaran un bri de voluntat de buscar solucions acordades, diàleg, negociació i pacte". El líder del PSC ha assegurat que va comunicar a Torra i a Torrent la seva decisió abans de traslladar-la als partits. "Quan vaig acceptar la proposta de Pedro Sánchez i després d’haver-ho parlat amb el llavors senador José Montilla vaig parlar amb el president del Parlament i amb el de la Generalitat. I després vam parlar amb tots els grups".

Recurs al TC

Mentre el PSOE ja comença a pensar a buscar un candidat alternatiu per presidir el Senat, el PSC no presentarà cap altre candidat a senador fins que no es resolgui el recurs que han presentat davant del TC, en el qual demanen mesures cautelars, i que té com a objecte el canvi en el mètode de votació. Els socialistes han demanat un informe oral als lletrats del Parlament després que es tornés a rebutjar l’opció que es votés per papereta, fórmula que no permetia votar no i que, de facto, assegurava la designació d’Iceta, que només amb el seu vot ja seria elegit. Eva Granados ha acusat el president del Parlament, Roger Torrent, de vulnerar un dret fonamental, una queixa que ha tornat a expressar durant la seva intervenció en el debat. "Tornen a vulnerar drets i volar els ponts", ha comentat la portaveu del PSC, recordant els plens del 6 i 7 de setembre del 2017, al qual també s’ha referitCarlos Carrizosa, en nom de Ciutadans. "L’estratègia d’apaivagament amb el separatisme està sent un fracàs", ha certificat el portaveu taronja.

Sergi Sabrià, president del grup republicà, ha tornat a utilitzar el to dur i els arguments amb què va avançar dimecres el seu no: la falta de respecte a la sobirania del Parlament i preguntant-li al líder del PSC on era la seva cortesia quan es va aplicar el 155. "Això no canviarà amb un nou president del Senat que sigui català. No acceptarem xantatges paternalistes", ha afirmat, assenyalant que són els socialistes els que no creuen en el diàleg. "El diàleg que no vau mantenir quan us van tremolar les cames per uns fatxes a la plaça de Colón". JxCat també ha fet servir l’argumentari que va utilitzar ahir. "Vostès mai han tingut voluntat real de diàleg amb les forces independentistes", ha asseverat el neoconvergent Albert Batet.

Tant el PP com els comuns han parlat de diàleg, retraient ERC i el PSC que haguessin tret rèdit electoral en les generals i a la primera de canvi l’hagin abandonat. Alejandro Fernándezli ha preguntat a Iceta si "valia la pena trencar la unitat constitucionalista per a res", mentre queJéssica Albiachha retret al primer secretari del PSC que no hagi ajudat amb les seves últimes declaracions "incendiàries" sobre Sarajevo o sobre el 155. "S’està cobrint de glòria", ha clamat la líder parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, destacant que els "socialistes s’han equivocat amb els temps".

La CUP ha tornat a treure el 155 i samarretes iròniques en el debat. Vidal Aragonésde la CUP portava una samarreta de ‘Goldfinger’, en al·lusió a la pel·lícula que Iceta va dir que havia vist el dia en què TV3 va emetre el documental 'Las cloacas de Interior’. "No oblidem que va estar a favor del 155 i que si l’ha de tornar a aplicar el tornarà a aplicar". 

Debat intern a JxCat

Notícies relacionades

La decisió de JxCat de votar contra Iceta es va prendre després d’un debat intern en el grup parlamentari en el qual més d’un diputat es va mostrar partidari de l’abstenció. ¿Quants la preferien? "Més dels que ho diuen", respon un dels implicats. No es va demanar en cap moment que hi pogués haver llibertat de vot i de portes enfora la direcció del grup elogia la cohesió interna i la "tranquil·litat" amb què s’ha pres la decisió.

El vot final no respon a una decisió unívoca des del primer minut. S’admet en privat que si s’hagués negociat a canvi, per exemple, que JxCat tingués grup al Congrés, la resolució del tema podria haver sigut diferent però el PSC s’hi va negar. També al·leguen que la gestió de tot el tema per part de Sánchez i les decisions de la Junta Electoral impedint als independentistes participar en el debat de les europees no hi han ajudat. "Pot ser que la nostra decisió no sigui estratègica, ni intel·ligent ni útil, però ens queda la dignitat, no tenim res més", assumeixen en privat. "Si alguns deien que era qüestió de principis no entenc per què demanaven contrapartides per votar", ha ironitzat Iceta.

Calvo creu que el veto és una "gran malaptesa política"

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha advertit l’independentisme que el seu veto a Miquel Iceta "serà la història d’una gran malaptesa política" i ha dit que els socialistes demanaran empara al Tribunal Constitucional (TC) basant-se en la ruptura de la proporcionalitat al Parlament. Calvo ha assenyalat que amb la decisió d’ERC i JxCat "es trenca la proporcionalitat obligada que van donar les urnes de Catalunya per a la representació dels senadors autonòmics". En això basaran els socialistes el seu recurs al TC, ha assenyalat Calvo, que ha recordat a ERC que la seva decisió, a més, és "inútil", al tenir el PSOE la majoria absoluta al Senat, i per això ha garantit que es "complirà el paper i la funció que el president Sánchez té previstos".