Judici per la destrucció d'ordinadors de Bárcenas

Empleats i tècnics del PP es contradiuen davant del jutge

L'exsecretària de Bárcenas ratifica que va llençar agendes amb notes sobre cites del seu cap perquè no va creure que fossin rellevants per a una investigació judicial

L'excap de Seguretat i el de Serveis Generals del Partit Popular es contradiuen sobre com es va entrar a la sala on es guardaven els ordinadors

zentauroepp42054453 madrid  13 02 2018  luis barcenas despues de  su declaracion180524111817

zentauroepp42054453 madrid 13 02 2018 luis barcenas despues de su declaracion180524111817

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Transcorregudes tres jornades de vista oral sobre la destrucció dels ordinadors de Bárcenas, poques coses pot tenir clares el magistrat Eduardo Muñoz Baena, que jutja el cas. A tot estirar, que esborrar un disc dur és una cosa relativa: des de reformatar-lo una vegada fins a ratllar-lo amb un objecte punxegut després d’haver-lo regravat i esborrat 35 vegades; depèn de qui ho expliqui. Des d’aquest divendres, a més, té el jutge confirmat que, en plena investigació judicial del finançament opac del PP, no només pot ser que desapareguessin dades importants amb la destrucció dels ordinadors: també van anar a les escombraries agendes de paper sobre cites i contactes del tresorer.

Estrella Domínguez, que va ser secretària de Luis Bárcenas, ha ratificat aquest divendres en el judici que va llençar unes agendes que contenien anotacions sobre "reunions" i "menjars" del seu cap; i que si les va llençar va ser perquè eren seves. La secretària ha assegurat que en cap moment va pensar que les agendes podien ser prova clau en una investigació judicial, la que instruïa Pablo Ruz a l’Audiència nacional, per exemple.

A la macrosala penal dels jutjats de Madrid, on se celebra la vista, Estrella Domínguez ha precisat que, malgrat que va treballar per a Bárcenas 20 anys, només el va assistir només "puntualment" entre el 2010 i el 2013, quan l’extresorer ocupava la Sala Andalusia de la seu del PP.  En aquella època Bárcenas "anava poc" pel madrileny carrer de Génova 13, ha dit.

Esborrament de documents

Domínguez ha admès que sap que el PP es va posar en contacte amb Bárcenas perquè acudís a desallotjar la sala Andalusia, on ell guardava dos ordinadors i els papers de les seves penes judicials, però desconeix qualsevol informació sobre destruir arxius informàtics.

Juan Moreno, lletrat d’IU, ha preguntat a Domínguez si algú del PP li va trucar quan es va jubilar, després de 42 anys en el partit, perquè autoritzés l’eliminació dels documents del seu ordinador, tal com ahir van dir els acusats que, en el PP, es fa seguint un protocol intern d’"esborrament segur". Domínguez ha negat que li sol·licitessin aquest permís.

L’advocada de l’acusació popular que exerceix l’Observatori Desc, Isabel del Val, ha volgut saber si algú pròxim a l’extresorer es va posar en contacte amb ella per recuperar les seves pertinences i ordinadors. La secretària ha precisat que la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, li va enviar diversos missatges al mòbil perquè li entregués unes agendes. Però ha precisat que els quaderns eren seus; hi anotava "actes i coses personals", així com "reunions" i "menjars de Bárcenas", i els va llençar"quan Luis se’n va anar", perquè estaven plens i perquè "mai ningú" li va dir que els guardés.

Informàtics cara a cara

En la mateixa sessió, tres tècnics informàtics del PP (Héctor López, Alexis Martín i María Aguilera) han dit al jutge que en el partit és "habitual" el protocol d’"esborrament segur" que aquest dijous va descriure profusament l’actual cap d’informàtica del partit, José Manuel Moreno, acusat pel regravat i ratllat dels discos durs de Bárcenas.

"S’ha de reescriure diverses vegades perquè el disc sigui illegible. No n’hi ha prou amb una sobrescriptura", ha explicat Héctor López. I la seva declaració aportaria llum al cas si no fos perquè ni tan sols 24 hores abans Javier Barrero, excap d’Informàtica del PP, li havia dit al jutge que en el PP no hi havia el 2013 –any dels fets– aquest protocol d’esborrament segur. Al disc dur que es volia reutilitzar "se li enganxava una formatació d’una passada i ja està".

En la mateixa sessió ha declarat Antonio de la Fuente, cunyat de Bárcenas i ex cap de seguretat del PP. Tant aquest testimoni com l’exsecretària estaven convocats per a aquest dijous, però el retard d’aquesta sessió, per l’estesa declaració de l’extresorer 'popular', va obligar que les seves compareixences fossin posposades fins aquest divendres.

El cunyat

De la Fuente ha assegurat davant del tribunal que el departament de Seguretat no tenia una còpia de la clau de la sala de reunions que utilitzava Bárcenas quan va deixar la Tresoreria. Ho ha dit el mateix dia que Javier Colás, responsable de Serveis Generals del PP, ha dit que a Génova hi ha "un armariet amb totes les claus de la seu". Que hi havia còpia de claus també ho va sostenir ahir el cap dels serveis jurídics del partit, Alberto Durán.

El parent de Bárcenas ha recordat que hi va haver dos intents per entrar a la sala que utilitzava l’extresorer quan se li va prohibir la seva entrada a la seu. El primer es va frustrar perquè De la Fuente es va negar a trencar la porta ja que no tenia l’"autorització dels meus superiors", ha dit, sinó tan sols la petició de "Mariví", que no era el seu "cap", sinó la secretària de l’ex ‘número dos’ del PP, María Dolores de Cospedal. 

A causa de la negativa de De la Fuente, des del PP van trucar a un manyà, però el testimoni també li va impedir l’entrada perquè –sempre segons la seva versió– ningú li va donar la instrucció de permetre el seu accés.

El cunyat de Bárcenasa ha apuntat que el segon intent es va produir quan ell es trobava a casa i es va assabentar "per la premsa" de l’"enrenou" que es va produir pel desallotjament del despatx de Bárcenas.

El responsable de Serveis Generals del PP ha negat que es truqués a un manyà per obrir la sala. Va entrar a la sala per desallotjar-la de forma normal: “No va ser un mètode diferent de l’habitual”.

Recollir diner negre

En el torn normal de compareixences de testimonis, el director d’El EspañolPedro J. Ramírez, ha declarat sobre una conversa que va mantenir amb Bárcenas sobre l’existència en el PP d’una caixa b durant almenys 20 anys “fruitd’un sistemàtic procediment de finançament il·legal basat a recollir diner negre”.

Ramírez ha recordat que, en aquella conversa, l’extresorer anava amb “l’estratègia de dir sense dir, d’insinuar sense explicar”. Per això, entre altres raons, va sorprendre al periodista la seva reacció quan va publicar el contingut de la seva xerrada: fer-li arribar el document original dels ‘papers de Bárcenas’. 

Notícies relacionades

Per videoconferència, un empleat de la botiga d’informàtica de Madrid on Bárcenas va anar l’octubre del 2012 perquè li arreglessin un ordinador Apple, ha recordat que va trobar el disc dur tan fet malbé que era difícil recuperar-ne dades, sense aclarir si es va perdre tot el seu contingut o no.

María Aguilera, treballadora del PP que va inventariar tots els equips informàtics del partit, no ha aportat massa amb la seva declaració: no sap com es diferenciaven en el PP els ordinadors que són de la casa i els que són particulars, ja que, ha explicat, no era de la seva competència.