JUDICI PEL BUIDATGE DE DADES DE LA CAIXA B

Bárcenas i els acusats del PP confronten les seves versions sobre els ordinadors destruïts

L'advocat i el cap informàtic del PP neguen que els ordinadors que utilitzava Bárcenas tinguessin contrasenya ni res a dins

L'extresorer del PP relaciona la destrucció dels seus ordinadors amb l'entrada a casa seva que s'investiga a l'operació Kitchen

cospedal / periodico

7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

De reformatejar fins a 35 vegades un disc dur i després ratllar-lo abans de llençar-lo a les escombraries,al PP n’hi diuen “procediment d’esborrament segur”. Amb aquesta eufemística denominació tècnica s’han referit aquest dijous els acusats del cas dels ordinadors del’extresorer del PP, Luis Bárcenas, a l’ocorregut amb els equips informàtics que utilitzava a la seu del PP.

Però això no és un procediment que sembli normal a Bárcenas, que ha comparegut aquest dijous a la vista com a testimoni. Contra la versió del PP, Bárcenas ha insistit que els ordinadors eren seus, i que van ser pagats amb els seus diners. I també contra la versió donada pel que va ser el seu partit, ha negat que els ordinadors destruïts fossin buits: “Si el meu advocat de llavors, Javier Gómez de Liaño, demana al PP que entregui els ordinadors és perquè tenien alguna cosa a dins, lògicament”, ha explicat, i ha insistit: el que hi havia als ordinadors “era molt rellevant”.

Bárcenas ha aparellat el que ha passat amb els seus ordinadors amb l’intent de robatori d’informació a casa seva que s’investiga a l’operació Kitchen. “Tot estava dirigit a robar documents i perjudicar-me”, ha dit. Bárcenas ha negat que manipulés ell mateix res del contingut del seu miniordinador Toshiba Libretto, un dels equips informàtics la destrucció dels quals es jutja ara. Part d’aquest contingut, emmagatzemat en un pendrive, en va entregar com als ‘papers de Bárcenas’ al Jutjat Central d’Instrucció 5 de l’Audiència Nacional el juliol del 2013. 

El director de sistemes informàtics del PP, José Manuel Moreno, ha negat davant del tribunal que jutja el cas que aquests aparells tinguessin molta o poca informació: “No tenien res”. En la segona jornada del judici, Moreno, acusat de danys informàtics i encobriment, ha explicat que en cap moment ningú li va dir de qui eren els ordinadors que li van manar retirar de la sala Andalusia, la que ocupava Bárcenas a Génova 13, ni sabia que hi hagués cap investigació judicial en marxa sobre Bárcenas.

L’informàtic ha insistit a preguntes de la Fiscalia que, quan va obrir els ordinadors, no tenien contrasenya, ni tenien “absolutament res, cap dels tres”, i ha relatat que el procés d’esborrament fet servir per al portàtil Apple, l’equip de sobretaula Sony Vaio i l’agenda Toshiba Libretto que utilitzava Bárcenas és “un procediment estàndard”, anomenat Goodman, que consisteix a reescriure “en successives passades” i amb dades aleatòries sobre el disc que es vol esborrar.

Segons la instrucció del cas, Moreno és l’autor de "la sobreescriptura dels discos durs, fins en 35 ocasions, i també de la posterior ratlladura”, i fins i tot "els va tirar a les escombraries", cosa que suposadament va privar l’Audiència Nacional de conèixer dades clau de la caixa b del PP i el seu finançament opac.

Aquest procediment del que Moreno ha anomenat "esborrament segur" el va crear ell seguint una guia de protecció de dades de l’Inteco, l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació. El tècnic ha afirmat que aquest protocol s’aplica a tota mena de dispositius i "per protegir la informació d’un usuari que deixa el dispositiu perquè un altre usuari que el rep no hi pugui accedir".

La declaració de Moreno s’ha endinsat en un terreny sorprenent quan, a preguntes de la fiscalia, ha assegurat que en aquells dies del 2013 no sabia que estigués en marxa una instrucció de la trama Gürtel. “No em digui que ni tan sols ho veia a les notícies de la televisió”, li ha preguntat la fiscal, Carmen Luiciañez. I Moreno s’ha ratificat en la versió de la seva ignorància: "Rotundament no".

En un altre moment de la seva compareixença, ha explicat al seu advocat que si, malgrat que als ordinadors de Bárcenas no hi havia res, es va fer esmerar tant en el seu esborrament va ser "perquè és un requeriment legal, per protecció de dades," i que aquesta mena d’esborraments "es fan en totes les empreses".

Sense puntades de peu a la porta

En aquesta segona jornada del judici ha comparegut també el cap dels serveis jurídics del PP, Alberto Durán, acusat d’encobriment. L’advocat ha negat els aspectes més cridaners de la suposada confiscació dels ordinadors que utilitzava Luis Bárcenas quan va trencar les seves relacions amb el PP.

Davant del tribunal, ha negat que aquest material informàtic sigui propietat de l’extresorer del PP, ha desmentit que es forcés la porta de la sala Andalusia de la seu del PP, on es guardaven, ha reiterat que mai va entrar a mirar el contingut dels ordinadors, i ha recordat que el cap de sistemes del partit, Moreno, li va dir que els ordinadors no tenien contrasenya ni dades a l’interior. "El senyor Bárcenas ha mentit molt en aquest procediment. El que ell diu que vam forçar la porta o que vam rebentar el pany, és tot mentida", ha resumit.

Durán s’ha negat a contestar les preguntes de les acusacions, tret del Ministeri Fiscal. "No reconec la legitimitat processal ni la seva legitimitat moral per acusar-nos", ha dit. Durán ha relatat, també a preguntes del seu advocat, Esteban Mestre, que la seva única intenció quan va entrar a la sala en la qual Bárcenas tenia papers, estris i material informàtic era "buidar la sala" i evitar "que es preconstituís una prova en un plet laboral" interposat per Bárcenas contra el PP.

Durán ha acusat Bárcenas de ser ell qui va buidar els ordinadors durant l’octubre i el novembre del 2012, i de canviar-li el disc dur a l’equip principal "quan s'acostava" l’escàndol dels seus comptes a Suïssa. Segons Durán, Bárcenas va destruir aquest disc dur, "i encara estic esperant que les acusacions populars li posin una querella per destruir-lo", ha desafiat.

Importants testimonis

Aquesta jornada del judici que s’està desenvolupant a Madrid és clau perquè estancridats a declarar Luis Bárcenas i María Dolores de Cospedal en qualitat de testimonis.

Abans, la tercera acusada del cas, la tresorera Carmen Navarro, ha restat tota importància als ordinadors, sobre els quals no tenia interès. "¿Quina lògica té que Bárcenas deixés cap dada important en una sala on hi podia entrar qualsevol", ha preguntat. Navarro ha negat que en el PP hi hagi cap caixa b, i ha restat tota credibilitat als documents excel “i altres papers que Bárcenas s’hauria inventat”.

La persona designada pel PP perquè representi al partit com a acusada,l’advocada María Maso, ha ratificat les versions dels altres acusats, insistint en què els ordinadors i el seu eventual contingut són propietat del Partit Popular, i que el “procediment d’esborrament segur” és perfectament normal i legal.

Una demanda de l’extresorer del PP va donar inici al procediment, tot i que la va retirar el setembre del 2016. Bárcenas va sol·licitar sense èxit declarar per videoconferència per evitar el trasllat des de la presó de Soto del Real, on compleix la condemna de 33 anys i quatre mesos imposada per l’Audiència Nacional per la primera època d’activitats de la trama Gürtel.

L’extresorer es va querellar contra el PP el març del 2013, dos mesos després de ser acomiadat i després de donar-se a conèixer els coneguts com a 'papers de Bárcenas'. Va denunciar que el partit havia ordenat entrar al seu despatx sense permís i accedir als arxius que contenien els ordinadors que, va dir, tenien relació amb la comptabilitat del partit, que encara investiga l’Audiència Nacional.

Les defenses i la Fiscalia, creuen que aquesta versió de Bárcenas és "inversemblant i contradictòria", perquè no s’ha pogut acreditar ni la propietat dels ordinadors, ni el contingut dels seus discos durs, ni si la seva formatació ha perjudicat alguna investigació judicial.

El jutge també ha convocat l’ex secretària general del partit i exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, la compareixença de la qual ha sigut sol·licitada per les tres acusacions populars. Consideren que la seva versió és important per la seva "condició de superior jeràrquica" de les persones acusades per la destrucció dels discos durs.

Les defenses protesten

La jornada ha començat amb una derrota de les acusacions populars, després que el magistrat Eduardo Muñoz Baena els hagi rebutjat una petició ferma de suspensió del judici per indefensió.

Notícies relacionades

Les acusacions d’ADAEDE, IU i l’Observatori de Drets Desc han protestat, ja que consideren que no han tingut accés amb prou temps a un informe pericial sobre els ordinadors presentat pel PP. Es tracta de 106 folis de contingut tècnic, amb diversos CD incorporats, i nombroses fotos i gràfics.

Segons la defensa del PP, a càrrec del lletrat Jesús Santos, els va arribar dilluns passat, i segons les acusacions els ha arribat aquest matí. Del contingut de l’informe se n’ocuparà el judici en la jornada del dijous 27.