Macron desmenteix Rivera i nega que recolzi els seus pactes amb Vox

El líder de Cs havia afirmat que el president francès l'havia felicitat per aquests acords

Fonts de l'Elisi afirmen que els dos polítics no parlen des de les eleccions del 26 de maig

GRAF1515. BRUSELAS, 20/06/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, atiende a los medios este jueves en Bruselas donde asiste a la reunión del Grupo Liberal Europeo. El presidente francés, Emmanuel Macron, y su Gobierno apoyan los pactos de Ciudadanos a nivel nacional, según ha manifestado el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, este jueves en Bruselas. Apoyan nuestros pactos y nos han felicitado tanto en Andalucía como en los acuerdos conseguidos, ha indicado Albert Rivera antes de reunirse con el nuevo presidente del grupo liberal Renew Europe, Dacian Ciolos. EFE/Leo Rodríguez

GRAF1515. BRUSELAS, 20/06/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, atiende a los medios este jueves en Bruselas donde asiste a la reunión del Grupo Liberal Europeo. El presidente francés, Emmanuel Macron, y su Gobierno apoyan los pactos de Ciudadanos a nivel nacional, según ha manifestado el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, este jueves en Bruselas. Apoyan nuestros pactos y nos han felicitado tanto en Andalucía como en los acuerdos conseguidos, ha indicado Albert Rivera antes de reunirse con el nuevo presidente del grupo liberal Renew Europe, Dacian Ciolos. EFE/Leo Rodríguez / Leo Rodríguez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Albert Rivera ha tingut el seu primer conflicte diplomàtic sense arribar al Govern. En el seu intent de treure importància a les crítiques que està rebent aquestes últimes setmanes pel seu acostament a Vox en alcaldies i comunitats per tal d’aconseguir quota de poder al costat del PP, el líder de Ciutadans s’ha posat, aquest dijous, en un bassal dialèctic del qual ha sortit malparat i ha acabat obtenint un desmentiment del mateix Elisi, seu del Govern de França.

Els pactes de Rivera amb la ultradreta l’han acompanyat fins a Brussel·les, on, al marge de la cimera dels presidents del Govern, hi ha hagut la tradicional reunió de la família liberal europea, anomenada ara 'Renovar Europa'. Formen part d’aquest grup Ciutadans i també La República en Marxa, del president de França, Emmanuel Macron. Divendres passat, fonts de l’Elisi ja van qüestionar la relació amb el partit taronja per la seva relació amb l’extrema dreta. No obstant, aquestes observacions van ser menystingudes per Rivera i els seus. I aquest mateix dijous, quan la premsa ha preguntat al dirigent català per aquest assumpte, Rivera ha dit que "més enllà de les enraonies" l’Executiu francès (i ha citat expressament "Macron", "el Govern" gal i l’"Elisi") "recolzen" els seus "pactes" i els han "felicitat fins i tot pels acords" que estan aconseguint. 

No parlen des del 26 de maig

Poques hores després, el Palau de l’Elisi ha negat que Macron hagi recolzat, "ni en públic ni en privat", els pactes de Ciutadans a Espanya. "És una informació errònia", han apuntat en l’entorn del president francès. Més tard, amb el Consell Europeu ja iniciat, han concretat que el polític gal i Rivera no parlen des de les eleccions del 26 de maig. “El president no ha felicitat en cap moment Ciutadans per les seves accions, pels seus pactes. No sé d’on surt aquesta idea. El president no ha passat cap missatge en aquest sentit”, han assenyalat fonts de l’Elisi.

Notícies relacionades

En un intent de fer marxa enrere, un portaveu de Ciutadans ha assegurat a mitja tarda que Rivera no volia referir-se a Macron com a president, sinó al seu partit, La República en Marxa, i als seus representants en el grup liberal.

La setmana passada, la secretària d’Estat d’Assumptes Europeus, Amélie deMontchalin, va admetre que França segueix amb “gran preocupació” les negociacions de Ciutadans “gran preocupació” a nivell local i va avisar el partit de Rivera que qualsevol aliança amb Vox podria suposar la seva exclusió de ‘Renovar Europa’.