NOU AVÍS DEL PRESIDENT FRANCÈS

Macron demanarà explicacions als eurodiputats de Ciutadans sobre la seva relació amb Vox

«Ens agradaria que a la nostra carta de valors comuns es digui clarament que no donem suport a aliances amb gent antiimmigrant i neofranquista», afirma la secretària d'Estat per a Assumptes Europeus

zentauroepp47894592 french president emmanuel macron gestures during his live ad190425210317

zentauroepp47894592 french president emmanuel macron gestures during his live ad190425210317 / LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El partitd’Emmanuel Macron demanarà explicacions a Ciutadans sobre la seva relació amb Vox, després que les aliances entre els ultres, el PP i els tarongesPP hagin propiciat l’entrada del’extrema dreta en ajuntaments com el de MadridMadrid. La secretària d’Estat per a Assumptes Europeus francesa, Amélie de Montchalin, ha advertit aquest diumenge, en una entrevista a l’emissora France Inter, que el seu grup a l’Eurocambra, a què pertany Cs, “no treballa amb l’extrema dreta”.

“No transigirem amb la idea que quan s’és un grup proeuropeu, no es treballa amb l’extrema dreta. Demanarem als diputats europeus de Ciutadans que aclareixin la seva situació respecte al seu partit”, va apuntar a la ràdio, tal com ella mateixa va reproduir a Twitter. Cs comparteix grup amb el partit de Macron en l’ara denominat Renovar Europa, nascut de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE).

L’Elisi, que ja havia llançat missatges a Cs en la mateixa línia, va advertir, en la recta final de les negociacions postelectorals, que el president francès no acceptaria “ambigüitats”. Fins i tot van apuntar que estava disposat a replantejar-se la “cooperació política” amb els taronges si els pactes amb Vox es materialitzaven. Avís a què el partitd’Albert Rivera es va fer el desentès. La mateixa Montchalin es va pronunciar en el mateix sentit: “Considerem que l’aliança amb l’extrema dreta com hem vist a Espanya no és una opció”, va dir la setmana passada. 

En l’entrevista a France Inter, ha insistit: “Demanarem als eurodiputats del nostre grup molts aclariments sobre si recolzen o no el que està passant al seu país, i en funció d’això en traurem les conclusions. Cal tornar a preguntar-los si continuen sent membres del seu partit o no”.

“Hi ha molta gent, pel que he llegit a la premsa espanyola, que considera que respecte al que era Ciutadans al principi, ara està molt lluny de l’esperit amb què es va crear, que era una mica com En Marxa (el moviment de Macron), que volia trencar la dinàmica esquerra-dreta”, va continuar.

Lluny d’“antiimmigrants” i “neofranquistes”

Notícies relacionades

Quan se li va preguntar sobre si aquestes exigències no suposen una ingerència en els assumptes interns d’un altre país, De Montchalin va matisar que estava parlant “només del grup al Parlament Europeu”, el principal contingent del qual són els 21 diputats d’En Marxa. “Ens agradaria que a la nostra carta de valors comuns es digui clarament que no donem suport a aliances amb gent antiimmigrant i neofranquista com els partits d’extrema dreta a Espanya”, va afegir.

El xoc amb Cs coincideix amb la creixent entesa de Macron amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui pretén impulsar un acostament entre liberals i socialistes per al repartiment de poder a Europa.