nou executiu

ERC admet nous contactes amb el PSOE i no bloquejarà la investidura de Sánchez

Gabriel Rufían avisa que no donarà un «xec en blanc» al líder socialista

48613640 60

48613640 60 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El portaveu d’ERC al Congrés,Gabriel Rufián, ha reconegut aquest dijous que la seva formació ha mantingut nouscontactes amb el PSOEdesprés de la trobada que ell mateix va mantenir amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra, la setmana passada, alhora que ha reiterat que la seva formacióno bloquejarà la investidura de Pedro Sánchez, però tampoc li donarà un “xec en blanc”.

Així ho ha explicat Rufián en declaracions al Congrés, on ha remarcat queés “bo” que el PSOE i ERC parlin, i “sa” que se sàpiga. “Les converses continuen dins de la normalitat; que dos portaveus parlin és bo”, ha comentat.

Segons ha explicat, en aquestes converses es parla “sobretot” del “bloqueig o no bloqueig” a la designació de Sánchez. I, en aquest sentit, ha remarcat que la seva intenció no és “bloquejar res” i “equilibrar” aquesta posició amb la de no donar “un xec en blanc” a Sánchez. A més, ha indicat que intentaran coordinar el seu vot a la investidura amb el d’EH Bildu, en virtut de l’acord de col·laboració que tenen els dos partits.

Sense línies vermelles

Per a Rufián, la pregunta ara “no és tant què farà ERC amb el PSOE, sinó que farà el PSOE amb ERC o amb Catalunya”. Ells, per la seva banda, no posaran “línies vermelles”, “condicions” ni “sogues al coll” perquè són “molt negatives”.

“S’ha de parlar, negociar i dialogar de manera discreta i determinada, sense trampes, i això és el que estem intentant”, ha confessat. Quan se li ha preguntat si continuen demandant la celebració d’un referèndum, Rufián ha recalcat que el que reclamen és que no els demanin que es neguin a si mateixos.

Així, ha defensat que el convenient és “establir punts de diàleg i negociació” perquè “cadascú defensi els seus ideals” i que, a més de contactes bilaterals, se n’estableixin altres de “multilaterals” seguint l’exemple de les reunions celebrades al Palau de Pedralbes entre membres dels Governs central i català.

Reelecció de Colau

Notícies relacionades

Rufián ha admès que a ERC no li ha agradat el que ha ocorregut a l’Ajuntament de Barcelona on Ada Colau ha sigut reelegida amb els vots del PSC i part de la Plataforma de Manuel Valls, però ha assenyalat que mai van posar com a condició per negociar que l’alcalde fos Ernest Maragall.

“No ens agrada l’aliança amb el PSC i Valls, però era lògic. S’ha de baixar una mica el to, tornar a la taula de diàleg i lligar-nos-hi per negociar sent conscients que la realitat no ajudarà”, ha reconegut.