Els mitjans podran assistir-hi

La Fiscalia s'oposa a emetre en directe el judici dels ordinadors de Bárcenas

Els motius són garantir el dret de defensa i evitar interferències en les declaracions dels testimonis

Luis Barcenas, extresorer del Partit Popular, surt de l’Audiència Nacional.

Luis Barcenas, extresorer del Partit Popular, surt de l’Audiència Nacional. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fiscalia Provincial de Madrid ha remès un escrit al titular del Jutjat Penal número 31 en què s’oposa que es retransmeti en directe el judici per la destrucció dels ordinadors de l’extresorer del PP Luis Bárcenas tot i que insta que es gravin les sessions i que es permeti accés als mitjans de comunicació, és a dir, que se celebri audiència pública.

En un escrit de dos paràgrafs remès la setmana passada al jutjat i difós aquest dimarts, el Ministeri Públic s’oposa a la retransmissió "en nom de garantir el dret de defensa", per evitar "que els testimonis que hagin de declarar en el judici oral puguin tenir coneixement del que haguessin declarat altres testimonis o, fins i tot, els mateixos acusats" i protegir "la identitat i intimitat d’aquells testimonis anònims que han sigut cridats a declarar".

La Fiscalia afegeix, no obstant, que la seva actitud "en cap cas suposa que, atès l’interès rellevant i públic de la causa, s’adoptin les mesures oportunes per permetre la gravació o posada a disposició dels mitjans necessaris perquè els mitjans de comunicació acreditats puguin tenir accés a l’esmentada vista oral i al que hi passi".

L’escrit es produeix després de la petició del Gabinet de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que havia sol·licitat permís al jutjat per proporcionar senyal en directe de les sessions a la premsa "en nom de de la transparència judicial" i atès "l’interès social" del procediment en el qual el PP, la seva tresorera Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat de la formació Alberto Durán s’asseguin a la banqueta per la destrucció "a consciència" dels ordinadors que Bárcenas utilitzava a la seu del partit.

El PP s’oposa a l’emissió

Les defenses dels processats, inclòs el PP, han remès escrits al jutjat oposant-se a l’emissió a l’entendre que no existeix aquest interès social, ja que les persones que compareixeran com a acusades, especialment la que representa la formació política i que ha sigut designada per a aquest fi, són anònimes i volen continuar sent-ho. Creuen que l’objectiu és un judici paral·lel i que perjudicaria, a més de l’honor, el dret de defensa.

Per al PP, n’hi ha prou amb la presència de periodistes a la sala del judici per garantir el dret a la informació, ja que "no necessiten la utilització de mitjans audiovisuals per proporcionar una informació veraç a la ciutadania".

En tot cas, sol·licita al jutge que si decideix autoritzar l’emissió de les sessions del judici oral, s’adoptin mesures tendents a evitar la identificació dels acusats, testimonis, pèrits i altres intervinents, amb plans des de darrere o edició per fer irreconeixibles els rostres, "en especial, del representant especialment designat del Partit Popular que serà un advocat extern aliè al partit".

Mentrestant, la defensa de Navarro, que també s’oposa a l’emissió, incideix que "no és Bárcenas qui les acusacions populars sotmeten a pena de banqueta" ni es tracta de l’enjudiciament "de cap persona que hagi exercit càrrec públic electe o institucional".

Declaracions de Bárcenas i Cospedal

"El que conscientment s’omet a la sol·licitud és l’exclusiu interès en la declaració potencialment mediàtica de dos dels testimonis, que sí que han sigut personatges públics", apunta en relació amb Bárcenas i a l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, que estan citats a partir del 20 de juny.

Notícies relacionades

"Però l’interès en la declaració d’aquestes dues persones no pot emparar el sacrifici dels drets dels acusats ni de la resta dels testimonis i pèrits. Cap dels lletrats partícips en el procés hauria de recolzar el contrari ni tan sols davant de la seducció d’un minut de publicitat televisiva", afegeix la defensa.

Es dona la circumstància que la Fiscalia no acusa en aquest procediment, que se sustenta amb l’acusació exercida conjuntament per IU, Adade i l’Observatori DESC, que no s’oposen a la retransmissió de les sessions del judici oral.